Economie5 dec '22 05:56Aangepast op 5 dec '22 08:49

Russische olieboycot treft binnenvaart opnieuw: 'Enorme uitdaging'

Auteur: Bart van Rijswijk

De Nederlandse binnenvaart vreest voor een volgende dreun door de Russische olieboycot. Schippers vrezen dat de hoge brandstofprijs die de boycot veroorzaakt hun schepen aan de kade gaat houden, zegt directeur Rob Leussink van de branchevereniging Koninklijke Binnenvaart Nederland tegen BNR. De boycot gaat vandaag in voor onbewerkte olie uit Rusland en geldt vanaf februari ook voor bewerkte olieproducten, zoals diesel.

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon
Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Eerder dit jaar maakte het lage waterpeil het varen lastig. Ook werd de binnenvaart getroffen door brandstofschaarste die ontstond door aanhoudende hoge prijzen en verminderde voorraden. Nu dreigt de binnenvaart opnieuw getroffen te worden door schaarste, zegt Leussink.

De olieboycot raakt aan de complete Nederlandse transportsector. Maar de binnenvaart krijgt volgens Leussink een extra uitdaging voor de kiezen. 'Schippers hebben weinig zicht op wat er precies in hun vracht zit. Als door schaarste niet ieder schip kan uitvaren, is het lastig te bepalen welk schip prioriteit verdient. Wij zien deze ontwikkeling daarom met gepaste zorgen aan,’ licht Leussink toe.

20 procent

De Nederlandse binnenvaart gebruikt vooral bewerkte olieproducten, zoals diesel en gasolie. In Nederland waren die voor dertig procent afkomstig uit Rusland. Inmiddels hebben Nederlandse bedrijven dat terug weten te brengen naar twintig procent.

Wanneer de import uit Rusland door de boycot wegvalt, zijn er weliswaar alternatieven voorhanden, maar die nemen niet alle zorgen bij Leussink weg. 'Zo importeert Nederland ruwe olie uit Saoedi-Arabië om het verlies op te vangen. Uit die olie kan je echter minder diesel halen, waardoor je meer nodig zal hebben.’

Lees ook | Olieprijs fluctueert met boycot in het verschiet


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen