Economie6 dec '22 16:22

Kabinet kijkt naar fiscale oplossingen voor 'structureel hoge energieprijzen'

Auteur: BNR Webredactie

Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens concludeert uit de economische ramingen dat het overheidsbeleid zijn werk doet als het gaat om het tackelen van de hoge inflatie. 'We zien dat het prijsplafond zeker doet wat het moet doen, omdat de inflatie vooral wordt bepaald door de hogere prijzen van voeding en andere consumentenproducten.'

Het Centraal Planbureau becijferde dat de koopkracht van een doorsnee huishouden dit en volgend jaar tot ongeveer 4 procent kan dalen, ondanks het prijsplafond dat in januari ingevoerd moet worden. 'Het is heel vervelend dat de inflatie doorzet', vindt Adriaansens. 'Maar als we niet iets hadden gedaan met het prijsplafond, dan was het nog veel erger geweest. Dat is het goede bericht.'

Inflatie zonder prijsplafond zou 6 procent hoger zijn

Het CPB becijferde dat de inflatie met het prijsplafond, bij de huidige energieprijzen, 3,5 procent zal zijn in 2023. Zonder het prijsplafond zal de inflatie zelfs 6 procent hoger zijn, volgens het planbureau. 'Het planbureau zegt terecht dat we naar de structurele maatregelen moeten kijken, dat zijn we ook aan het doen', zegt Adriaansens, die daarbij verwijst naar energiekosten die 'structureel op een hoog niveau' zullen blijven, volgens het CPB.

Lees ook | '2023 een van de slechtste economische jaren in dertig jaar'

'Het is een opgave om dit allemaal te betalen. Wel is het belangrijk om te kijken naar wat dit doet voor Nederland op de lange termijn. We moeten werken aan structurele oplossingen, die mogelijk fiscaal van aard zijn', benadrukt de minister.

Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens concludeert uit de economische ramingen dat het overheidsbeleid zijn werk doet als het gaat om het tackelen van de hoge inflatie.
Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens concludeert uit de economische ramingen dat het overheidsbeleid zijn werk doet als het gaat om het tackelen van de hoge inflatie. (BNR/Marijn Reichert)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen