Economie13 dec '22 16:11

Stroomprijs naar 1000 euro per mWh door kou

Auteur: Remy Kock

Door de lage temperaturen in Europa zijn energiebedrijven druk bezig met het verdelen van de geproduceerde energie en worden verdeelstations koste wat kost in in bedrijf gehouden. Met alle gevolgen van dien: de energieprijs is geëxplodeerd. Dat schrijft Bloomberg.

De stroomprijs gaat door het dak.
De stroomprijs gaat door het dak. (ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van Putten)

Gisteren gold als een van de koudste dagen in lange tijd voor het Verenigd Koninkrijk, en dat werd pijnlijk duidelijk in de energievoorziening van stroombedrijven, wiens elektriciteitsnetten onder flinke druk kwamen te staan. De verwachting is dat dat nog zo zal blijven, omdat temperaturen beneden het gemiddelde blijven.

Lees ook | Worst case scenario: gasplafond kan 13,1 miljard kosten

De temperaturen in Frankrijk, Duitsland en de Noordse landen zijn eveneens aan de lage kant, waardoor de vraag naar warmte juist hoog is. Zelfs met de prijsplafonds moeten consumenten flink betalen om hun huizen te verwarmen. En ook daar lijkt een verandering niet per se voor de hand te liggen: 'Deze week zal in het teken staan van hoge prijzen', aldus analist Fabian Ronningen van energiebedrijf Rystad AS. 'De piek is misschien in het Verenigd Koninkrijk bereikt, maar Frankrijk en Duitsland kunnen nog altijd te maken krijgen met hogere prijzen.'

1000 euro per megawatt-uur

Waar de Franse energieprijzen vanmiddag rond de 835 euro per megawatt-uur schommelden, daar werd in Duitsland de 1000 euro per megawatt-uur aangetikt. Om de hoge energieprijzen - in de toekomst - het hoofd te bieden, wil Frankrijk zich weer toeleggen op de productie van nucleaire energie. Temeer omdat het grootste gedeelte van de verwarmingselementen in Frankrijk op elektriciteit werkt.

Lees ook | Duitsland houdt twee kernreactoren als reserve achter de hand

De fabrieken van Électricité de France SA hebben de capaciteit om twee-derde van Frankrijk van stroom te voorzien, en produceerden vandaag alleen al 41 gigawatt aan energie. Dat getal moet dus omhoog. 'We hopen dat we in januari op 45 gigawatt komen te zitten, want dat zou ons meer ademruimte geven', aldus Emmanuelle Wargon, voorzitter van de Franse energietoezichthouder. 'We zijn nog altijd bezig met het herstarten van drie reactoren, dus die 45 gigawatt moet haalbaar zijn.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen