Economie15 dec '22 06:00Aangepast op 15 dec '22 13:53

Onderzoek: Aegon investeert in het buitenland wel in 'verboden' kernwapens

Auteur: Eric van den Berg

Aegon Group en ING Group hebben honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in bedrijven die kernwapens bouwen en ontwikkelen. Aegons eigen richtlijnen verbieden dit soort investeringen vanuit Nederland. Elders mag het wel.

Dit blijkt uit onderzoek van PAX, ingezien door BNR. De in Nederland gevestigde vredesorganisatie publiceert vandaag een jaarlijks overzicht van wereldwijde investeringen in de kernwapenindustrie. Aegon Group en ING Group zijn de enige Nederlandse investeerders die in het rapport worden genoemd.

In Nederland verboden, 'internationaal' mag het

Aegon Group bezit aandelen in de Britse wapenproducent BAE Systems ter waarde van 200 miljoen dollar en obligaties van Leonardo en Jacobs Engineering ter waarde van respectievelijk 20 en 60 miljoen dollar. Al deze bedrijven zijn volgens Aegons Nederlandse ethische richtlijnen voor investeren verboden terrein vanwege hun betrokkenheid bij de productie van 'controversiële wapens'.

Die geleden alleen voor 'Aegon als Nederlandse investeerder' zo laat een woordvoerder van Aegon Group aan BNR weten. 'Aegon wereldwijd belegt uitsluitend in producenten van nucleaire wapens die alleen leveren aan die landen die onder het Non-proliferatieverdrag van de VN ook kernwapens mogen bezitten.' Dit historische kernwapenverdrag probeert bezit van kernwapens te beperken tot de VS, Rusland, China, Frankrijk en het VK.

Een afbeelding van de ING-leeuw die een kruisraket wegtrapt en de tekst ING kernwapenvrij wordt geprojecteerd op het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. Met de actie startte PAX in 2018 een campagne om de bank te laten stoppen met investeringen in de kernwapenindustrie.
Een afbeelding van de ING-leeuw die een kruisraket wegtrapt en de tekst ING kernwapenvrij wordt geprojecteerd op het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. Met de actie startte PAX in 2018 een campagne om de bank te laten stoppen met investeringen in de kernwapenindustrie. (Marten van Dijl)

ING Group heeft aan zowel Airbus SAS als het Amerikaanse Fluor Corporation meer dan een kwart miljard dollar geleend. De bank geeft op haar website aan nooit de productie van kernwapens te ondersteunen. Het sluit bedrijven die nevenactiviteiten op nucleair gebied ontplooien echter niet uit. 'We leggen dan in een side letter vast dat het geleende geld niet voor dat soort zaken mag worden gebruikt', zegt Arnaud Cohen Stuart, Head of Business Ethics, tegen BNR. 'Als bank kun je meer afspraken maken dan een investeerder.'

Lees ook | ING: Steeds meer bedrijven stellen duurzame plannen uit door financiële tegenslagen

Toch blijft het verstrekken van een dergelijke lening een afweging, zegt Stuart. 'We zien de maatschappelijke waarde van de vliegtuigen van Airbus, maar hebben ook onze zorgen geuit over hun activiteiten op het gebied van kernwapens.' Zowel Airbus als Fluor halen het merendeel van hun inkomsten uit niet-militaire producten.

Investeringen in wapens daalden laatste jaren

PAX-onderzoeker Alejandra Muñoz vindt echter dat elke cent in Airbus er één te veel is. 'Ook als je zegt: 'We investeren alleen in deze tak', maak je indirect geld vrij voor kernwapenproductie.' Zij pleit voor nucleaire ontwapening. 'Zolang deze wapens er zijn is er een kans dat ze gebruikt worden.'

Nederlandse investeringen in de wapenindustrie namen de afgelopen jaren fors af omdat investeerders steeds meer waarde hechten aan hun maatschappelijke impact. Dat blijkt onder meer uit cijfers van De Nederlandsche Bank, waar ESB vorige maand over publiceerde. De oorlog in Oekraïne lijkt mogelijk een trendbreuk in te luiden. Minister van Defensie Kajsa Ollongren sprak zich in oktober bijvoorbeeld kritisch uit over het beperken van investeringen. 'We zien nu dat we de wapenindustrie gewoon nodig hebben', zei Ollongren toen. 'Categorisch uitsluiten leidt ertoe dat wij ook onszelf niet meer goed kunnen verdedigen.'

Lees ook | Financiële instellingen blijven investeren in clusterbommen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen