Economie19 dec '22 10:07

'Centrale banken niet op één lijn'

Auteur: Mark van Harreveld

Weliswaar lijkt het met alle renteverhogingen wel alsof de Amerikaanse, Britse en de Europese centrale banken op één lijn zitten, volgens macro-econoom Han de Jong ligt dat net iets anders. 'Met name in hun verbale uitingen zijn grote verschillen', zegt De Jong.

En datzelfde geldt voor de tijdstippen waarop de banken hun rentes verhoogden; 'De Bank of England is begonnen met renteverhogingen in december, de Fed in maart en de ECB pas in juni. Maar ook de toon is verschillend. Bij de Bank of England stemden twee van de negen bestuursleden tegen een renteverhoging, de Fed was eensgezind, maar die zei dat ze nog twee maal de rente met een kwart gaan verhogen, die putten hoop op het feit dat de inflatie duidelijk naar beneden gaat in de VS.'

Lees ook | Europese beurzen opnieuw in het rood door recessievrees

ECB-voorzitter Christine Lagarde op weg naar haar persconferentie. 'Bij de ECB steeg de kapitaalmarktrente behoorlijk, terwijl de aandelenmarkten scherp daalden.' De Jong noemt de toelichting van de ECB 'agressiever dan verwacht'. Volgens hem gaat Lagarde een soort gevecht aan met de spelers op de financiële markten.
ECB-voorzitter Christine Lagarde op weg naar haar persconferentie. 'Bij de ECB steeg de kapitaalmarktrente behoorlijk, terwijl de aandelenmarkten scherp daalden.' De Jong noemt de toelichting van de ECB 'agressiever dan verwacht'. Volgens hem gaat Lagarde een soort gevecht aan met de spelers op de financiële markten. (Foto: European Central Bank)

Agressieve toon

De toon van de ECB noemt De Jong 'behoorlijk agressief'. 'Lagarde zei dat er nog minstens twee renteverhogingen van vijftig basispunten komen, vervolgens kwam Bloomberg eroverheen met een bericht dat een groot aantal beleidsmakers binnen de ECB liever een verhoging had gehad van 75 basispunten.'

De renteverhogingen verschilden ook sterk waar het de reacties van de financiële markten betreft. Zo reageerden de markten nauwelijks op wat de Fed deed, bij de ECB echter des te meer. 'Bij de ECB steeg de kapitaalmarktrente behoorlijk, terwijl de aandelenmarkten scherp daalden.' De Jong noemt de toelichting van de ECB 'agressiever dan verwacht'. Volgens hem gaat Lagarde een soort gevecht aan met de spelers op de financiële markten.

'Ze zei eigenlijk: 'jullie hebben het bij het verkeerde eind als je denkt dat wij ook bijna klaar zijn met verhogen'. Er is een meningsverschil tussen wat spelers op financiële markten denken en wat de ECB van plan is. 'Lagarde probeerde duidelijk de participanten op andere gedachten te brengen', zegt De Jong die dat vanuit haar perspectief slim vindt.

Lees ook | 'Blij dat Lagarde zich zo heeft opgesteld'

Ten dele succesvol

'De ECB denkt dat we alleen met een hogere rente de inflatie onder controle kunnen krijgen. Dat is deels succesvol gebleken, maar niet helemaal.' Zo is de rente op 10-jarig staatspapier met 30 basispunten gestegen wat weliswaar veel is, 'maar je kunt niet zeggen dat de markt nu helemaal overtuigd is van die visie van de ECB. Dat meningsverschil bestaat nog wel'.

De Jong vraagt zich ten slotte af of verdere renteverhoging per se noodzakelijk is om de inflatie naar beneden te krijgen nu we tegen een recessie aanschurken, of er zelfs al in zitten.

Lees ook | Waarom de beurzen zo sterk reageerden op rentebesluiten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen