Economie2 jan '23 19:41

IMF: 2023 wordt economisch zwaarder dan 2022

Auteurs: ANP en Remy Kock

Een derde van de wereldeconomie wordt dit jaar waarschijnlijk door een recessie getroffen. Dat heeft topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd in een interview met de Amerikaanse zender CBS. Volgens haar wordt 2023 waarschijnlijk 'zwaarder dan het jaar dat we achter ons laten'.

Een derde van de wereldeconomie wordt dit jaar waarschijnlijk door een recessie getroffen. Dat heeft topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd
Een derde van de wereldeconomie wordt dit jaar waarschijnlijk door een recessie getroffen. Dat heeft topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd (IMF)

Hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN Amro deelt de somberheid van Georgieva. 'Ze zegt dat de grootste continenten - Europa en Noord-Amerika - maar ook China het zwaar gaan krijgen', stelt ze. 'En dat heeft drie verschillende redenen. Volgend jaar zal er een energieschaarste zijn, die te danken is aan de oorlog. Daarnaast is de coronacrisis - met name in China - nog niet voorbij. En de grootste problemen in de Verenigde Staten zijn rondom de rentestijgingen aldaar, want de rentes moeten stijgen door de hoge inflatie, maar komen op een moment dat de economie al aan het afkoelen is. En dan versterkt die eigenlijk de neergang.'

Lees ook | 'Wereldeconomie balanceert op randje recessie'

Zerocovid China

Sinds de laatste grote prognose van het IMF is er alweer veel gebeurd. Zo heeft China zijn zerocovidbeleid geschrapt en is het land begonnen met een chaotische heropening van zijn economie. Inmiddels loopt het aantal coronabesmettingen daar nu weer hard op, en dat zal komende tijd waarschijnlijk zijn weerslag hebben op de groei. Georgieva noemde tegenover CBS nog geen concrete cijfers. Het IMF komt later deze maand als het goed is wel weer met een update van zijn wereldwijde groeiramingen.

Lees ook | 'Het IMF zegt eigenlijk 'veel succes gewenst'

Eerder al somber

Bij de presentatie van een onderzoek was het fonds in december al somber over de prestaties van de Nederlandse economie, die volgens deskundigen van het IMF dit jaar amper nog groei zal laten zien. Het prijsplafond voor energie dat de overheid heeft ingevoerd kan ook niet voorkomen dat het leven over de gehele linie opnieuw duurder wordt, voorzagen de kenners. En hoewel Nederland voldoende energiereserves heeft om het land draaiende te houden, zou het zomaar kunnen dat energietekorten elders in de EU de energiecrisis in Nederland nog verergeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen