
Dat komt door de inflatie, zo denkt ze. 'Ook al neemt de mate van inflatiestijging af, dan nog zijn we niet af van de prijsstijgingen zoals we die gezien hebben. Dus ik denk dat de prijzen nog wel even stijgen.'
Lees ook | Onderzoeker Rabobank: supermarktprijzen stabiliseren over halfjaar
En dat lijkt een raar gegeven. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat neemt de inflatie af, maar lopen de voedselprijzen op. Precies wat je niet verwacht. Koelemeijer krijgt daarin bijval van medeoprichter Joris Beckers van online supermarkt Picnic. 'De stijging van 14 procent is zorgelijk om te zien en als het zo doorgaat kan er nog flink wat bij komen. Voor je het weet betalen we gewoon 25 procent meer voor voedsel.'
Oorzaken
Volgens Beckers zijn er allerhande oorzaken voor te verzinnen, die hij tevens legitiem noemt. Zo speelt de stijging van energiekosten een grote rol in de hogere voedselprijzen, maar ook dat merkfabrikanten het lastig maken om producten in andere landen te kopen. 'Ze rekenen verschillende prijzen in verschillende landen, hoewel ze zelf wel van de Europese markt profiteren door één fabriek te bouwen.'
Lees ook | Nederland betaalt meer voor boodschappen dan andere Europese landen
Maar hoewel de producent profiteert van de lage kosten van één fabriek en de efficiënte productie, profiteert de consument er níet van, zo vervolgt Beckers. 'Producten in Duitsland zijn vaak een derde goedkoper dan in Nederland', zegt hij. 'Als Nederlandse consumenten Duitse prijzen zouden betalen, zou er dit jaar geen inflatie in voedselland zijn.'
Niet langer houdbaar
Koelemeijer valt hem bij: 'Dit onderwerp bestaat al veel langer, en ik denk persoonlijk dat het ook niet langer houdbaar is', zegt ze. 'Wat je ziet is dat grote fabrikanten niet per land denken, maar die denken wereldwijd. En in de ene markt is er meer koopkracht en ligt de prijselasticiteit anders, en door deze zogenoemde territorial supply constraints - een vorm van handelsbelemmering - worden fabrikanten in staat gesteld om hun winst te maximaliseren.'