Economie19 jan '23 17:11Aangepast op 23 jan '23 09:26

ECB: inflatie nog steeds veel te hoog

Auteurs: ANP en Jorn Lucas

De inflatie in de eurozone is nog steeds 'veel te hoog', ondanks de recente afzwakking van de prijsstijgingen. Dat zei president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Om de hoge inflatie aan te pakken, heeft de ECB de rente al meermaals verhoogd.

Volgens Lagarde moet de ECB vasthouden aan de koers bij het bestrijden van de inflatie. 'Het is onze ambitie bij de ECB om de inflatie binnen niet al te lange tijd naar de doelstelling van 2 procent te brengen.' Lagarde zei dat de centrale bank alle noodzakelijke maatregelen zal nemen om dat resultaat te bereiken.

Lees ook | 'Geloofwaardigheid van ECB is behoorlijk laag'

Christine Lagarde, president van de ECB. Volgens de baas van de Europese Centrale Bank is de inflatie in de eurozone nog steeds 'veel te hoog', ondanks de recente afzwakking van de prijsstijgingen.
Christine Lagarde, president van de ECB. Volgens de baas van de Europese Centrale Bank is de inflatie in de eurozone nog steeds 'veel te hoog', ondanks de recente afzwakking van de prijsstijgingen. (ANP / EPA)

Markten dalen

In reactie op haar uitspraken daalden de meeste aandelenkoersen. Beleggers zijn in de ogen van Lagarde te optimistisch met hun gedachten dat de inflatie overwonnen is. Jos Versteeg, beursanalist bij InsingerGilissen, begrijpt het pessimisme van Lagarde wel. 'Ik heb niet idee dat de inflatie zo snel overwonnen hebben en het succes in the pocket hebben.'

Volgens Versteeg is vooral de kerninflatie, zonder de voedsel- en energieprijzen, te hoog. 'Die ligt op ruim 5 procent. We hebben nu lagere energiekosten maar economen halen dat eruit. En wat Lagarde ook zegt is dat er een groot tekort aan banen is, dat kan druk op de lonen leggen en kan leiden tot een loonprijsspiraal.'

Lees ook | 'Loonprijsspiraal is een mythe'

Tik op de vingers

Een tik op de vingers door Lagarde is misschien wel een goed signaal, zegt Versteeg. 'Een centrale bank kan met praten heel veel bereiken. Als de markten heel optimistisch worden dan verbeteren de financiële omstandigheden en consumenten gaan weer meer uitgeven. Maar de centrale banken willen juist de economie afremmen.'

De ECB heeft de rente nu vier keer verhoogd. In totaal gingen de rentetarieven met 2,5 procentpunt omhoog. Er wordt verwacht dat in februari de rente met 0,5 procentpunt wordt opgevoerd. De inflatie in de eurozone bedroeg in december 9,2 procent op jaarbasis. In oktober piekte de inflatie op 10,6 procent.

De president van de Franse centrale bank François Villeroy de Galhau zei woensdag nog dat de ECB de rente volgende maand met een half procentpunt moet verhogen. Ook Klaas Knot van De Nederlandsche Bank zei dat een dergelijke rentestap nodig is.

'Veel economen verwachten nog extra renteverhogingen richting 3,25 procent in het voorjaar, en ik denk dat de rente dan langere tijd hoog zal blijven', zegt Versteeg. 'En ik geef haar gelijk, prijsstabiliteit is het belangrijkst om die inflatie eruit te drukken. Dat doet pijn, maar dat moeten we dan maar voor lief nemen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen