Economie21 jan '23 10:48

Hogere Europese gasprijs door koud winterweer

Auteurs: Jasper Daams en ANP

De Europese gasprijs is weer behoorlijk gestegen sinds eerder deze week nog het laagste prijsniveau in meer dan een jaar werd bereikt. Dat komt door het koude winterweer, waardoor mensen meer moeten stoken.

(Unsplash / Kwon Junho)

Handelaren op de gasmarkt houden ook de situatie in Azië nauwlettend in de gaten, want als de vraag naar gas daar opeens flink toeneemt kan dat de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Europa onder druk zetten.

Lees ook | Nederland stuurt aan op versneld stoppen met kleine aardgasvelden

10 procent duurder

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs klom de prijs per megawattuur vrijdag met zo'n 10 procent tot meer dan 67 euro. Een paar dagen geleden lag de prijs nog onder de 55 euro. Daarmee zijn we nog wel ver verwijderd van de piek van afgelopen jaar. Toen Rusland afgelopen zomer de gaskraan grotendeels dichtdraaide, steeg de gasprijs tot bijna 350 euro per megawattuur.

Niet voorbij

Het zachte weer eerder deze winter maakte het mogelijk dat de gasvoorraden goed gevuld bleven, waardoor sommige politici al suggereerden dat de ergste energiecrisis in Europa voorbij zou zijn. Maar deskundigen van de Amerikaans bank JPMorgan Chase wijzen erop dat er nog een spannende tijd aankomt. 'Hoewel de vooruitzichten zeker zijn verbeterd, verwachten we nog steeds volatiliteit van de gasprijs in de komende maanden.'

Luister ook | Met zout en warm water de winter door zonder Russisch gas


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen