Economie22 jan '23 17:08

Europees prijsplafond kan plotselinge marktveranderingen veroorzaken

Auteur: Remy Kock

Het Europese prijsplafond op gas kan ervoor zorgen dat marktliquiditeit afneemt, hoewel significante effecten op handelstransacties nog niet zijn waargenomen. Dat schrijft Bloomberg.

Het Europese prijsplafond op gas kan ervoor zorgen dat marktliquiditeit afneemt, hoewel significante effecten op handelstransacties nog niet zijn waargenomen. Dat schrijft Bloomberg.
Het Europese prijsplafond op gas kan ervoor zorgen dat marktliquiditeit afneemt, hoewel significante effecten op handelstransacties nog niet zijn waargenomen. Dat schrijft Bloomberg. (ANP/ Hollandse Hoogte / Laurens van Putten)

De Europese Effecten en Marktautoriteit zal dat morgen ook bekendmaken. Hoewel de effecten van het prijsplafond - mede door de ingang ervan op 15 februari - niet direct zichtbaar zullen zijn, betekent het niet dat ze er niet zijn. Het ligt in de lijn der verwachting dat handelsbewegingen zich buiten de markt zullen verplaatsen zodra het prijsplafond in werking treedt.

Lees ook | Meevaller: kosten prijsplafond lager dan verwacht

'Het is goed mogelijk dat bepaalde effecten in de markt pas zichtbaar worden als het prijsplafond volledig in werking is getreden', aldus de autoriteit. 'Het kan significante en abrupte veranderingen veroorzaken in de markt, wat op zijn beurt het functioneren van een markt en dus ook de financiële stabiliteit kan ondermijnen.'

Tijdelijk

In december ging de Europese Unie akkoord met het invoeren van een tijdelijk prijsplafond op gas om zware prijsschommelingen - zoals die vorig jaar voorkwamen - uit te sluiten. Echter zijn er nu dus zorgen over de effecten die een plafond kan hebben op de voorraden van de EU, of de werking van de markt.

Lees ook | Energietarief daalt, onzeker of het onder prijsplafond zakt

Het Agentschap van de Europese Unie voor de samenwerking tussen energieregulators publiceert morgen tevens een rapport over gasstromen in de EU, en hoe die door een plafond worden beïnvloed.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen