Economie23 jan '23 14:06

Dollar boet in op euro: 'Waardestijging gevolg van ECB-beleid'

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

De waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar is gestegen tot het hoogste niveau sinds april 2022. Vorig jaar was de Europese munt enig tijd minder waard dan de dollar, maar zit daar inmiddels weer boven. Volgens BNR's huiseconoom Han de Jong een gevolg van het Europese rentebeleid.

De waarde van de euro is tot ruim boven de 1,09 dollar gestegen. Voor de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022 stond de euro nog op ruim 1,14 dollar. Daarna zakte de munt gestaag in waarde. In juli vorig jaar was de euro voor het eerst in twintig jaar minder waard dan de dollar. Dat kwam vooral door de vrees voor een recessie in het eurogebied en door de hogere rentestanden in de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve (Fed) in 2022 eerder was begonnen met renteverhogingen dan de ECB.

De waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar is gestegen tot het hoogste niveau sinds april 2022.
De waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar is gestegen tot het hoogste niveau sinds april 2022. (Unsplash)

De dollar werd daardoor aantrekkelijker en steeg in waarde. Eind september bereikte de euro een dieptepunt op ongeveer 0,95 dollar. 'De euro stijgt door de verwachting dat de ECB de rente nog minstens 1 procent zal verhogen, terwijl de Fed wellicht nog maar 0,5 procent in petto heeft', zegt De Jong.

Lees ook | 'Waarschuwing Knot is terecht'

Verschillende kopstukken van de Europese Centrale Bank (ECB), onder wie president Christine Lagarde en bestuurslid Klaas Knot, hebben de afgelopen dagen al aangegeven dat de rente de komende maanden verder wordt opgeschroefd om de hoge inflatie te beteugelen.

Knot zei dit weekend nog dat de ECB de rente bij de vergaderingen in februari en maart beide keren met een half procentpunt zal verhogen, en ook na maart zal de rente verder stijgen. Door lenen duurder te maken probeert de ECB de vraag in de economie af te remmen en dat zou de inflatie in de eurozone moeten beteugelen.

Drukt de inflatie

Inmiddels is de vrees voor een hevige recessie in de eurozone afgenomen en wordt hooguit gerekend op een milde economische neergang. Ook wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente de komende tijd minder agressief zal gaan verhogen, waardoor de dollar onder druk staat.

Lees ook | Baas DNB waarschuwt voor te vroeg optimisme over daling gasprijs

Een in waarde gestegen euro heeft volgens De Jong een direct gevolg voor de economie in Europa. 'Een sterkere euro drukt de inflatie doordat geïmporteerde goederen goedkoper worden.' Of de stijging blijft doorzetten, durft De Jong niet te zeggen. 'Maar de euro is waarschijnlijk nog altijd relatief goedkoop ten opzichte van de Amerikaanse dollar.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen