Economie26 jan '23 15:51Aangepast op 26 jan '23 19:30

Amerikaanse economie groeit sterk in vierde kwartaal

Auteurs: Jorn Lucas en Reuters

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal opnieuw sterkt gegroeid, vooral door toegenomen uitgaven van consumenten aan goederen. Tegen het einde van het jaar vlakte de groei wel af, vooral door stijgende rentetarieven en een verminderde vraag naar goederen en diensten.

Volgens de voorlopige raming van het ministerie van Handel is het bruto binnenlands product in het laatste kwartaal met 2,9 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. In het derde kwartaal groeide de economie nog met 3,2 procent. Analisten en economen verwachten dat de verminderde groei zal aanhouden, voor de tweede helft van het jaar wordt een milde recessie verwacht in de VS.

Analisten hadden een mindere groei verwacht voor het vierde kwartaal, zegt Macro-econoom Amerika Philip Marey van RaboResearch. 'Als je naar andere cijfers kijkt zie je dat de Amerikaanse economie afkoelt. En ook dit cijfer is opgeklopt door de opbouw van voorraden, met de echte vraag van consumenten en bedrijven heeft dit weinig te maken.' De kans op een recessie in de VS is volgens Marey dan ook 'groot.'

De economie van de Verenigde Staten is in de laatste drie maanden van afgelopen jaar sneller gegroeid dan verwacht.
De economie van de Verenigde Staten is in de laatste drie maanden van afgelopen jaar sneller gegroeid dan verwacht. (Unsplash)

Lees ook | 'Hou je vast voor 2025'

Detailhandel

De afgelopen maanden zijn de verkopen in de detailhandel echter al sterk gedaald en de industrie lijkt net als de huizenmarkt al in een recessie te zitten. En ondanks een sterke arbeidsmarkt wordt het sentiment onder ondernemers steeds slechter, schrijft Reuters.

De Amerikaanse economie herstelde zich in het tweede halfjaar van het jaar, waardoor een einde kwam aan de krimp van 1,1 procent in de eerste zes maanden. Voor het hele jaar 2022 groeide de economie met 2,1 procent, een afname ten opzichte van de 5,9 procent groei in 2021.

Lees ook | 'Amerikanen kunnen niet omgaan met creditcardschulden'

Fed

De kans is groot dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, de rente opnieuw zal verhogen. Wel gaan marktpartijen uit van een kleinere stap, van een kwart procentpunt. De Fed is al langer bezig met het verhogen van de rente om zo de hoge inflatie aan te pakken. 'We verwachten dat er volgende week een kwartje bijkomt en in maart opnieuw. Dat lijkt voldoende want de inflatie daalt al', zegt Marey.

Bij de rentevergadering in december ging het om een verhoging met 0,5 procentpunt. Daarvoor ging de rente nog sterker omhoog. Die renteverhogingen zorgen voor tegenwind voor de Amerikaanse economie, bijvoorbeeld omdat financieringskosten voor bedrijven stijgen en consumenten meer geld kwijt zijn aan leningen en hypotheekrente.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen