Economie1 feb '23 20:13Aangepast op 1 feb '23 20:30

Fed verhoogt rente met 0,25 procentpunt

Auteur: ANP

De Federal Reserve heeft de Amerikaanse rente met 0,25 procentpunt verhoogd. Hoewel de verhoging werd verwacht, is deze minder sterk dan de laatste keren. Eind vorig jaar ging de rente nog met een half procentpunt omhoog.

De Federal Reserve heeft de Amerikaanse rente met 0,25 procentpunt verhoogd. Hoewel de verhoging werd verwacht, is deze minder sterk dan de laatste keren.
De Federal Reserve heeft de Amerikaanse rente met 0,25 procentpunt verhoogd. Hoewel de verhoging werd verwacht, is deze minder sterk dan de laatste keren. (Michael Brochstein/SOPA Images/Shutterstock)

De vier keren daarvoor ging de rente met 0,75 procentpunt omhoog. Dat het nu minder hard gaat, komt volgens de Amerikaanse centrale bank omdat de inflatie wat afkoelt. Maar die is nog wel altijd hoog en dus zal de rente nog een tijdje moeten blijven stijgen.

Luister ook | Opinie | De Fed weet het zelf niet

Hoeveel renteverhogingen er nog aan komen, is nog niet duidelijk. Wel hebben de centrale bankiers van de Fed het over 'doorlopende verhogingen'. Die gaan door totdat de rente de economie zo ver afremt dat de inflatie richting het doel van 2 procent gaat.

De rente in de Verenigde Staten is nu in een bandbreedte van 4,5 procent tot 4,75 procent. Financiële markten gaan nu uit van een maximale rente van tegen de 5 procent. Dat komt ongeveer overeen met verwachtingen die de Fed zelf uitsprak in december, toen de beleidsbepalers zeiden dat de rente dit jaar tot 5 procent of hoger zou stijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen