Economie2 feb '23 16:31

ECB verhoogt rente weer met half procentpunt

Auteurs: ANP en Remy Kock

De Europese Centrale Bank gaat de rente opnieuw met een half procentpunt verhogen. Dat heeft ECB-president Christine Lagarde bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De verhoging werd al verwacht, en volgt op het besluit van de Amerikaanse centrale bank.

Zoals het er nu naar uitziet gaat de rente in maart nogmaals met dat percentage omhoog, kondigt de centrale bank alvast aan. Dat is nodig om de inflatie te beteugelen die sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne hard is opgelopen.

Maar het feit dat de ECB de aankondiging nú al doet, is vrij ongebruikelijk vindt BNR's huiseconoom Han de Jong. 'Maar kennelijk wilde de ECB niets aan de onzekerheid overlaten', zegt hij. 'Je kunt jezelf afvragen dat als je al weet dat je de rente op 16 maart weer gaat verhogen, waarom je dat niet vandaag doet. Het verbaasde me dat niemand daar vragen over stelde.'

Lees ook | ECB volgt Fed en zal rente verder verhogen

Hij benadrukt dat de ECB met het besluit de vrijheid behoudt om - als de economische omstandigheden zich anders ontwikkelen dan de verwachting is - een rentestap in maart achterwege te laten. 'Maar ik zou met 99 procent zekerheid kunnen zeggen dat er in maart gewoon weer een half procent bijkomt.'

Met hun ingreep herhalen de beleidsmakers in Frankfurt hun rentestap van december. Toen krikte de ECB zijn rentetarieven ook al met een half procentpunt op. Bij de twee rentebesluiten daarvoor kwam er telkens driekwart procentpunt bij.

Fed

Met de rentestap van twee keer vijftig basispunten houdt de ECB er een ander beleid op na dan zijn Amerikaanse equivalent: de Fed. Zij verhoogden de rente vandaag met 0,25 procent. De Jong: 'De ECB is natuurlijk later begonnen en heeft ook kleinere stappen gezet dan de Federal Reserve. In de Verenigde Staten heeft de Fed de rente met 4,5 procentpunt verhoogd sinds maart vorig jaar, terwijl de ECB cumulatief maar op 3 procent komt. Dus we liggen wat achter.'

Volgens De Jong speelt ook mee dat het Europese 'inflatieplaatje' minder gunstig is dan in de Verenigde Staten.

Afremmen

Het idee achter de renteverhogingen is dat lenen dan duurder wordt. Mensen en bedrijven zullen op den duur dan wat minder geld gaan uitgeven. Zo hoopt de ECB de vraag in de economie af te remmen en ervoor te zorgen dat de prijzen niet meer zo hard omhoog gaan.

Voor de consument is de hogere rente onder meer te merken bij het afsluiten van een hypotheek. Door de hogere rentetarieven van de ECB kunnen banken als ING en ABN AMRO ook hun spaarrentes langzaam weer verhogen.

De Europese Centrale Bank gaat de rente opnieuw met een half procentpunt verhogen. Dat heeft ECB-president Christine Lagarde bekendgemaakt
De Europese Centrale Bank gaat de rente opnieuw met een half procentpunt verhogen. Dat heeft ECB-president Christine Lagarde bekendgemaakt (ANP / Imago Stock & People GmbH)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen