
'Blijkbaar bestaat het vermoeden dat er illegale prijsafspraken zijn gemaakt. Als je gaat kijken hoe prijzen tot stand komen, dat doe je niet zomaar.' Volgens Mujagic is er geen sector te vinden die geen geschiedenis heeft van illegale prijsafspraken. Dat, en de marktmacht die sommige bedrijven daarmee verwerven, vloekt met vrije marktwerking en kapitalisme. En is op termijn funest voor een macro-economie - economische groei wordt immers gedreven door innovatie en wie marktmacht heeft, heeft geen intentie om te innoveren.
Podcast | Macro met Boot en Mujagić
Invloed prijsplafond
'De prijzen van gas en stroom schurken dicht aan tegen het door de overheid ingestelde prijsplafond. Is dat toeval of speelt er meer? Ik weet het niet, maar het is wel toevallig.' Volgens Mujagic moeten bedrijven zich opsplitsen wanneer ze marktwerking belemmeren. Als lelijk voorbeeld geeft hij de techsector waar innovatieve bedrijven door grote techreuzen opgekocht worden om vervolgens 'kaltgestellt' te worden.
'Weg is de concurrentie. Voor de macro-economie is dat slecht nieuws, want economische groei komt voort uit innovatie.
Lees ook | ACM onderzoekt energietarieven Eneco, Essent en Vattenfall
Het onderzoek van de ACM richt zich op de energietarieven van de drie grootste leveranciers: Eneco, Essent en Vattenfall. De toezichthouder wil kijken of er redelijke energietarieven worden gehanteerd door die bedrijven en heeft daarom 'bedrijfsbezoeken' verricht. Benadrukt wordt echter dat er nog geen verdenkingen zijn van illegale activiteiten.