Economie10 feb '23 06:18Aangepast op 9 mrt '23 14:42

EU gaat staatssteunregels tijdelijk versoepelen

Auteur: ANP

Europese staatssteunregels worden tijdelijk versoepeld. Regeringsleiders zijn dat met elkaar eens geworden tijdens de top in Brussel. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat het landenblok aantrekkelijk blijft als producent van schone technologieën en de concurrentie met de Verenigde Staten en China aan kan

Met de versoepeling van de regels moet het voor EU-landen makkelijker worden investeringen te doen in hernieuwbare energie, het koolstofvrij maken van de industrie, waterstof en emissievrije voertuigen. Europese leiders zijn dat met elkaar eens geworden tijdens de EU-top in Brussel. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat het landenblok aantrekkelijk blijft als producent van schone technologieën en de concurrentie met de Verenigde Staten en China aan kan.

Europese staatssteunregels worden tijdelijk versoepeld. Regeringsleiders zijn dat met elkaar eens geworden tijdens de top in Brussel.
Europese staatssteunregels worden tijdelijk versoepeld. Regeringsleiders zijn dat met elkaar eens geworden tijdens de top in Brussel. (Unsplash)

Lees ook | 'EU betaalt prijs voor toenemende overheidsbemoeienis'

Tot eind 2025

De Europese Commissie stelde vorige week voor de staatssteunregels tot 31 december 2025 te versoepelen. Ook moeten de procedures voor de steun worden versneld en moeten belastingvoordelen mogelijk zijn in sectoren die strategisch zijn voor de groene transitie maar die last hebben van buitenlandse staatssteun die concurrenten genieten of hoge energieprijzen. Daarnaast moet geld uit bestaande EU-fondsen flexibeler kunnen worden ingezet voor investeringen.

Lees ook | 'Geld en soepelheid' moeten EU beter concurrentiepositie geven

Verenigde Staten

De versoepelde staatssteunregels zijn onderdeel van plannen die het Europese tegenwicht moeten vormen voor de zogeheten Inflation Reduction Act (IRA), het pakket belastingvoordelen en subsidies waarmee president Joe Biden de Amerikaanse industrie steunt om de groene transitie te versnellen. Ook moeten ze helpen concurreren tegen Chinese bedrijven die soms zwaar gesubsidieerd worden door hun overheid.

Lees ook | Europese bedrijven vallen voor flirt Biden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen