Economie10 feb '23 09:30Aangepast op 10 feb '23 09:50

Industrie produceert iets meer, cijfer is geflatteerd

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

De Nederlandse industrie heeft in december iets meer geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde dagproductie lag in de laatste maand van 2022 0,5 procent hoger. Over het hele jaar lag de gemiddelde productie ongeveer 6 procent hoger dan in 2021.

Dat de industrie iets meer produceerde, is een geflatteerd beeld, zegt BNR's huiseconoom Han de Jong. 'De groei van de productie is het laatste deel van het jaar fors afgevlakt. Dat is in lijn met landen om ons heen.' Zo liet de Nederlandse industrie volgens het CBS in november voor het eerst in ruim anderhalf jaar een krimp zien.

Lees ook | Nederland wil dat EU groene industrie met bestaand geld steunt

De Eemshaven in Groningen. De Nederlandse industrie heeft in december iets meer geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder.
De Eemshaven in Groningen. De Nederlandse industrie heeft in december iets meer geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. (ANP / ANP)

Vooral de productie in de energie-intensieve sectoren is teruggelopen. 'Het ergst in de chemische industrie', zegt De Jong. Daar lag de productie ruim 18 procent lager, bij rubber en kunststof is de productie elf procent minder. 'De machinebouw floreerde enorm maar daar is de groei nu wel uit. Dat lijkt een reactie op de eerdere groei-explosie.'

Iets meer dan de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in december meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de bedrijfsklasse reparatie, onderhoud en service opnieuw de grootste groei. Ook de productie van de transportmiddelenindustrie groeide opnieuw, terwijl de productie van chemische producten de sterkste krimp liet zien.

Lees ook | Duitse industriële productie daalt fors

Duitsland

Nederland is op meerdere manieren sterk afhankelijk van Duitsland. Als toeleverancier en ook wat betreft afzetmarkt zijn de Duisters van groot belang voor de Nederlandse economie. Net als in ons land, daalt de productie bij ons buurland. 'In Duitsland is de industrie nog belangrijker voor de economie dan bij ons', zegt De Jong. 'De productie daar is nog zwakker dan bij ons en de Duitse economie is eigenlijk hierdoor bijna volledig tot stilstand gekomen.'

De gestegen energieprijzen zijn vooral debet hier aan, denkt De Jong. De gestegen rente en de hoge inflatie spelen ook een rol, zij het in mindere mate. 'Volgens het Duitse CBS gebruikt de industrie een kwart van het totale energieverbruik.'

De Duitse economie heeft de afgelopen jaren veel klappen gehad, door een 'opeenstapeling van problemen.' Met name de auto-industrie zit sinds 2018 in zwaar weer. Eerst door dieselgate, daarna door nieuwe emissienormen en recenter het chiptekort. Mede hierdoor lopen de Nederlandse en Duitse economie steeds minder in gelijke pas, denkt De Jong.

Lees ook | Chinese economie schiet uit de startblokken

Positieve stemming

De stemming onder ondernemers in de industrie is volgens het CBS in januari opnieuw iets verbeterd. Ze waren vooral positiever over hun orderpositie dan een maand eerder. In Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, nam het vertrouwen van ondernemers in de industrie in januari ook verder toe. Dat komt doordat ze positiever zijn over de huidige bedrijfsomstandigheden en minder negatief over de toekomstige omstandigheden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen