Economie15 feb '23 19:15

Eén op drie ondernemers vindt vestigingsklimaat Nederland onaantrekkelijk

Auteur: ANP

Bijna 30 procent van de ondernemers in Nederland vindt ons land niet aantrekkelijk meer om investeringen te doen als gevolg van het overheidsbeleid.

Zo'n 60 procent van de ondernemingen vindt dat het vestigingsklimaat de afgelopen vijf jaar is verslechterd. Dat schrijven de werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede kamer.

Lees ook | 'Zo slecht is het Nederlandse vestigingsklimaat niet'

Om aantrekkelijk te zijn voor investeringen 'moet de voorspelbaarheid van het overheidsbeleid beter, want wie investeert wil weten waar hij aan toe is', aldus de organisaties. Daarbij wijzen de ondernemersorganisaties onder meer op 'de stapeling van regels' waar ondernemers tegenaan lopen. De ondernemers stellen ook vast dat het rendement op investeringen in Nederland lager is dan elders in Europa en in Verenigde Staten.

'Om aantrekkelijk te zijn voor investeringen moet de voorspelbaarheid van het overheidsbeleid beter, want wie investeert wil weten waar hij aan toe is.'
'Om aantrekkelijk te zijn voor investeringen moet de voorspelbaarheid van het overheidsbeleid beter, want wie investeert wil weten waar hij aan toe is.' (Pixabay - Vedantshah)

Meer infrastructuur voor schone energie

De organisaties vinden onder meer dat er in versneld tempo nieuwe infrastructuur moet komen voor schone energie. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld nieuwe netwerken voor waterstof, CO2 en elektriciteit. 'Andere landen zitten namelijk niet stil om deze randvoorwaarden in te vullen en bedrijven daarmee tot investeringen te verleiden, zoals de VS en Duitsland', aldus VNO-NCW.

Donderdag is er een Kamerdebat over het vestigingsklimaat in Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen