Economie8 mrt '23 19:16

Kabinet beperkt export ASML naar China: 'Kwestie van nationale veiligheid'

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet gaat ASML beperkingen opleggen voor de export van chipmachines naar China. Dat zegt minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher in een brief aan de Tweede Kamer. In de Telegraaf noemt de minister het besluit een 'kwestie van nationale veiligheid'.

Het plan van het kabinet gaat om een algemene maatregel die ervoor moet zorgen dat halfgeleiders niet terecht komen in risicovolle landen, maar specifiek zal vooral ASML geraakt worden door de exportcontrole.

Er gold voor ASML al een exportverbod op het gebied van de geavanceerde (EUV-)chipmachines naar China. Nu moet er voor oudere modellen een vergunning worden aangevraagd, waardoor in principe de export naar China wordt tegengehouden.

Lees ook | China maakt nieuwe techplannen als antwoord op exportbeperkingen

'Ongewenste strategische afhankelijkheid'

De nieuwe regelgeving moet ertoe leiden dat Nederland het 'technologisch leiderschap behoudt', schrijft de minister ook in een Kamerbrief. Daarnaast wil het kabinet ook 'voorkomen dat Nederlandse goederen bijdragen aan ongewenst eindgebruikm zoals militaire inzet of in massavernietigingswapens'. Ook hoopt het kabinet op de lange termijn een 'ongewenste strategische afhankelijkheid' te voorkomen.

Lees ook | ASML-deal aanstaande tussen Nederland en VS

Eind januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over exportbeperking van chiptechnologie naar China. Washington beperkte de eigen export van chiptechnologie naar China al eerder. De Amerikanen keken ook naar Nederland, omdat ASML wereldwijd voorop loopt met de ontwikkeling van chipmachines.

De exportbeperking is overigens niet direct van kracht. Tegen de zomer hoopt het kabinet de wettelijke maatregelen te kunnen hebben ingevoerd.

Het kabinet gaat ASML beperkingen opleggen voor de export van chipmachines naar China.
Het kabinet gaat ASML beperkingen opleggen voor de export van chipmachines naar China. (ANP / Peter Hilz)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen