In totaal staat er een schuld van ruim 17,2 miljard euro open bij meer dan 240.000 ondernemers, zo maakt staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit bekend. Slechts 2,4 miljard euro is al afbetaald. De meesten van hen hebben de eerste vier termijnen volledig betaald.
Bij de niet-betalende ondernemers staat er relatief gezien een kleine schuld open. Het zou daarbij gaan om 40.000 ondernemers die een schuld hebben van 10.000 euro en minder. Bij ongeveer driekwart van die groep is de schuld zelfs kleiner dan 5000 euro.
Lees ook | Belastingdienst beschuldigt ondernemers van wanbetaling coronaschuld
Belastingdienst komt op de stoep
Volgens politiek verslaggever Leendert Beekman wordt die groep proactief benaderd om alsnog te voldoen aan de betalingsverplichting. 'De Belastingdienst gaat die ondernemers de komende tijd informeren en vragen om te betalen. Zo niet, dan staat de Belastingdienst bij hen op de stoep.'
Van Rij laat in zijn Kamerbrief weten dat veel van de ondernemers die de schulden niet kunnen betalen, mogelijk in financiële nood zitten. 'Bij hen staat het water zover aan de lippen dat ze waarschijnlijk niet meer te redden zijn en dus failliet gaan', legt Beekman uit.
Dwangmaatregelen
Als deze groep mensen niet blijft betalen, dan volgen er maatregelen, zo meent de politiek verslaggever. 'De Belastingdienst eist vanaf half mei de totale schuld op en wil die binnen 14 dagen ontvangen. Gebeurt dat niet, dan komen er dwangmaatregelen en zal een deurwaarder op de stoep staan.'
Podcast | Ondernemerspanel over de belastingschuld na de coronacrisis
De schulden zijn opgebouwd tijdens de coronacrisis, toen er voor veel sectoren maatregelen golden waardoor de inkomsten terugliepen of helemaal wegvielen. Getroffen ondernemers kregen steun vanuit de overheid, maar moeten het geld wel terugbetalen.
