Economie19 mrt '23 23:59Aangepast op 20 mrt '23 08:24

Dreun voor Bitcoin: steeds meer webshops stoppen met cryptocurrency

Auteur: Bas Bosman

Bitcoin lijkt als betaalmiddel op zijn retour. Van alle webwinkels die de digitale munt ooit accepteerden is twee derde hier al mee gestopt, zo blijkt uit onderzoek van BNR. Volatiliteit en anti-witwaswetgeving worden als belangrijkste redenen genoemd.

Een Bitcoinmachine
Een Bitcoinmachine (Harold Versteeg | ANP)

BNR keek aan de hand van historische overzichten van BTC Direct, BitMyMoney, en Coinmap.org welke webwinkels in het verleden bitcoin accepteerden. BTC Direct en BitMyMoney zijn beiden Nederlandse aanbieders van cryptowallets. Coinmap.org is een databank die wereldwijd alle winkels waar in crypto betaald kan worden inventariseert. Van de 115 winkels die dit deden zijn er inmiddels 76 mee gestopt. Slechts 39 winkels accepteren nog steeds de digitale valuta.

Uit een rondgang onder tien gestopte webshops komen twee hoofdredenen naar voren om Bitcoin uit te faseren. Meestgenoemd is de volatiliteit van de munt. 'Als je op maandag een product voor 80 euro aan Bitcoin verkoopt, dan kan daar op vrijdag nog maar 60 euro van over zijn', zegt een webwinkelier hierover.

Maar ook anti-witwaswetgeving maakt het een stuk lastiger om betalingen in Bitcoin aan te nemen. Sinds 2020 moeten cryptoaanbieders zich registreren bij De Nederlandsche Bank en sinds 2022 zijn strenge KYC-verplichtingen (Know Your Customer) ook van kracht binnen de crypto-industrie. In de praktijk houdt dat in dat aanbieders van cryptowallets niet alleen de persoonsgegevens van hun particuliere klanten moeten weten, maar ook gegevens moeten bijhouden over elke webshop waar hun klanten betalingen naartoe sturen. 'Administratief praktisch onhaalbaar', zegt Merel Hendrikse hoofd KYC bij walletaanbieder BitMyMoney.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen