Economie23 mrt '23 16:24

'In Nederland geen enkele reden voor bankrun'

Auteur: BNR Webredactie

Topman Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht geen grote bankencrisis in Nederland. 'De oorzaken die aan de grondslag lagen van de problemen bij banken in de Verenigde Staten en bij Credit Suisse, doen zich niet voor bij Nederlandse banken', zegt Knot in gesprek met BNR.

De bankencrisis elders is dan ook 'niet een zorg die bovenaan mijn lijstje staat', vertelt Knot die als topman het slechte nieuws mededeelde dat DNB voor het eerst in negentig jaar verlies heeft geleden. Oorzaak daarvan is met name de rap gestegen rentes.

Lees ook | DNB verwacht dramatische jaren na historisch verlies

Bankrun

Dat de bankencrisis niet zal overslaan op de Nederlandse bankensector is geloofwaardig, meent ook BNR's huiseconoom Han de Jong. 'Uiteindelijk is het wel zo dat als alle rekeninghouders van een bank zich zorgen maken en hun geld ophalen, elke bank zal omvallen.' Maar dat scenario is niet realistisch, meent De Jong. 'In Nederland is er geen enkele reden om dat te doen, terwijl dat bij de Silicon Valley Bank wel ander was.'

Lees ook | ECB heeft maar één doel: de inflatie eronder krijgen

De vergelijking met de financiële crisis van 2008 wordt ook vaak gemaakt. Overeenkomsten met die tijd ziet De Jong ook. 'Het ligt nog vers in de geheugen. Maar de verschillen met nu en 2008 zijn veel groter. Daar lig ik niet wakker van.'

EU kent scherpere regels

Oorzaak van het vertrouwen bij de huiseconoom is met name het verscherpte toezicht sinds 2008. 'Het toezicht is danig verscherpt, de eisen aan de liquiditeit en solvabiliteit zijn fors verhoogd en dat is in de Verenigde Staten anders gegaan.' Daarbij verwijst De Jong onder andere naar financiële regels die de VS versoepeld heeft, terwijl dat in de EU niet is gebeurd.

'De oorzaken die aan de grondslag lagen van de problemen bij banken in de Verenigde Staten en bij Credit Suisse, doen zich niet voor bij Nederlandse banken', zegt Knot in gesprek met BNR.
'De oorzaken die aan de grondslag lagen van de problemen bij banken in de Verenigde Staten en bij Credit Suisse, doen zich niet voor bij Nederlandse banken', zegt Knot in gesprek met BNR. (ANP / Harold Versteeg)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen