Economie24 mrt '23 14:32

Bankencrisis zorgt voor goedkopere hypotheek

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Door de onrust in de financiële sector en de verschillende banken die zijn omgevallen en gered, worden hypotheken in rap tempo goedkoper. Afgelopen week was de daling zo snel, dat het bij de snelste dalingen in de afgelopen negentien jaar hoort, zo stelt De Hypotheekshop.

Deze week gingen de rentes op hypotheken ongeveer 0,2 tot 0,3 procentpunt omlaag. Sinds 2004 gebeurde dit slechts vier keer eerder. Normaal gesproken duurt het enkele weken voordat geldverstrekkers de renteverlaging doorvoeren, maar deze keer hebben sommige geldverstrekkers binnen enkele dagen gereageerd. Volgens de Hypotheekshop is dit te wijten aan de sterke afname van de vraag naar hypotheken in het afgelopen jaar, waardoor geldverstrekkers concurreren om een steeds kleiner wordende groep potentiële klanten.

Lees ook | 'In Nederland geen enkele reden voor bankrun'

Beleggers vluchten naar staatsobligaties

In tijden van onzekerheid zoeken beleggers vaak hun toevlucht tot staatsobligaties, die over het algemeen als veilige beleggingen worden beschouwd. Dit heeft tot gevolg dat deze schuldpapieren in waarde stijgen, waardoor de rentetarieven dalen. Dit heeft twee weken geleden ook geleid tot een daling van de kapitaalmarktrentes, waaraan de hypotheekrentes zijn gekoppeld.

Door de onrust in de financiële sector en de verschillende banken die zijn omgevallen en gered, worden hypotheken in rap tempo goedkoper.
Door de onrust in de financiële sector en de verschillende banken die zijn omgevallen en gered, worden hypotheken in rap tempo goedkoper. (ANP / Hans van Rhoon)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen