Economie24 mrt '23 15:00

Amerikanen houden geheime spoedzitting over financiële onrust

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen houdt een geheime spoedzitting over de onrust in de financiële markt. Vrijdag trokken beleggers hun handen af van verschillende grote banken, waardoor vele aandelen flink zakten in waarde.

Het gaat om een 'privé-meeting' die wordt belegd met de toezichtsraad voor financiële stabiliteit. Het lijkt erop dat Yellen ook een brandje wil blussen. Woensdag liet ze beleggers schrikken nadat ze uitsloot om banktegoeden boven de 250.000 dollar te verzekeren, bij omvallende banken.

Lees ook | Nog meer problemen voor UBS en Credit Suisse: onderzoek naar hulp Russen

Al weken verkeert de financiële sector in onzekerheid. Het begon allemaal met het omvallen van de Amerikaan Silicon Valley Bank, na een bankrun door klanten. Vervolgens raakten ook andere banken in de problemen, waaronder Signature Bank dat ook de deuren moest sluiten op last van de financiële toezichthouder.

Lees ook | Rutte: 'Europese bankwezen is weerbaar'

Zorgen in Europa, maar leiders bewaren rust

De onrust in de Verenigde Staten sloeg vervolgens ook over naar Europa. Waar het al in nood verkerende Credit Suisse gered moest worden van de ondergang door concurrent UBS. Inmiddels zijn beleggers in Europa er ook niet van overtuigd dat hierbij zal blijven. De hele week schommelen bankaandelen op en neer, met vooral flinke dalingen. Ondertussen proberen de EU-leiders en de belangrijke topmensen in de financiële sector de rust te bewaren. Zij verzekeren dat de Europese banken er een stuk beter op staan dan die in de Verenigde Staten. Onder meer vanwege grotere financiële buffers en strenger toezicht vanuit autoriteiten.

Lees ook | Bankencrisis zorgt voor goedkopere hypotheek

Janet Yellen, minister van Financiën in de Verenigde Staten.
Janet Yellen, minister van Financiën in de Verenigde Staten. (ANP / Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen