De aangekondigde reductie van de olieproductie lijkt bijna een reactie op de bankencrisis en het risico van een komende recessie waar de olielanden toch wat angstig naar kijken, zegt Peters. De prijs van olie is de afgelopen week bijna 10 procent gedaald, tot net boven de 70 dollar per vat. Dat is een prijs die de OPEC-landen eigenlijk te laag vinden.
Lees ook | Totale winst oliebedrijven richting vier biljoen euro

Daarom komen zij dus met een voorstel voor de reductie van de productiecapaciteit, om zo de prijzen op te drijven. 'OPEC wil een prijsstabilisatie van olie, maar wel op een prijsniveau waar zij zichzelf comfortabel bij voelen. Zij moeten er voldoende inkomsten uit kunnen halen.' Zij streven naar prijzen van 80 dollar of 90 dollar per vat. Een hele hoge prijs vinden de olie-exporterende ook niet fijn, omdat dat de transitie naar alternatieven voor olie versnelt.
‘OPEC wil een prijsstabilisatie van olie, maar wel op een prijsniveau waar zij zichzelf comfortabel bij voelen’
Rusland, dat tot de OPEC+ landen behoort, had al aangekondigd 500.000 vaten olie minder te produceren. 'Voor dat land is het namelijk helemaal belangrijk dat de prijzen wat omhoog gaan, omdat Rusland op dit moment olie met korting verkoopt aan India en China', stelt Peters.
Olieprijs
We moeten volgens hem niet vergeten dat de vraag naar olie wereldwijd nog steeds stijgt, al stijgt de vraag wel steeds minder hard dan eerst. 'Maar we gebruiken nog steeds zo'n 100 miljoen vaten olie per dag, en dat neemt nog licht toe.' Met een verlaging van de olieproductie moeten we naast een hogere olieprijs misschien ook wel rekenen op wat hogere prijzen aan de benzinepomp, zegt Peters.