Economie20 apr '23 11:42Aangepast op 20 apr '23 17:16

Knot: 'Renteverhoging in juni en juli nog nodig'

Auteur: ANP

De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rentetarieven in de eurozone mogelijk ook in juni en juli nog moeten verhogen, na een renteverhoging bij de volgende beleidsvergadering in mei. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met de krant Irish Times.

'Het is te vroeg om over een pauze te praten', zegt Knot, die ook bestuurder is bij de ECB. 'Voor een pauze zou ik echt een overtuigende ommekeer in de dynamiek van de onderliggende inflatie moeten zien.' Knot heeft vaker gezegd dat een einde aan de renteverhogingen nog niet in zicht is.

Lees ook | Knot niet bang dat sterke loonstijging de inflatie verder opjaagt

Verhoging in mei

Algemeen wordt verwacht dat de ECB de rente op 4 mei opnieuw zal verhogen in de strijd tegen de inflatie. Over de omvang van de rentestap heerst nog wel enige twijfel. Naast de stijging van de consumentenprijzen zullen de beleidsmakers van de ECB namelijk ook de gevolgen van de recente onrust in de financiële sector meenemen in hun besluit over een rentestap van een kwart of een half procentpunt.

Bert Colijn, econoom bij de ING en gespecialiseerd op de Eurozone, vindt het logisch dat Knot meer renteverhogingen eist. 'Hij zit aan de zwaardere kant qua renteverhogingen, daar zit hij eigenlijk altijd binnen de ECB.' Colijn verwacht echter wel dat de renteverhogingen er zullen komen. 'In mei zeker en in juni verwacht ik het ook wel.'

Volgens Knot, die binnen de ECB bekendstaat als een voorstander van agressieve renteverhogingen om de inflatie aan te pakken, zal de omvang van de volgende renteverhoging waarschijnlijk worden bepaald door de inflatiegegevens van april. Die cijfers worden twee dagen voor de beleidsvergadering bekendgemaakt.

Lees ook | Knot tegen NRC: ECB zeker nog niet klaar met renteverhogingen

'Niet ongemakkelijk'

Hij zei verder zich 'niet ongemakkelijk' te voelen met de huidige marktverwachting dat de rentetarieven in de komende maanden in totaal met 0,75 procentpunt zullen worden opgeschroefd.

De ECB probeert sinds vorig jaar de inflatie omlaag te krijgen door de rentes te verhogen, wat geld lenen duurder maakt. In maart koelde de inflatie in de eurozone flink af, maar dat kwam vooral doordat gas, olie en andere energiebronnen goedkoper zijn geworden na de extreme prijsstijgingen van vorig jaar. De zogeheten kerninflatie, waar sterk schommelende prijzen voor energie, voedsel, tabak en alcohol niet in meewegen, liep wel verder op.

De ECB zal de rentetarieven in de eurozone mogelijk ook in juni en juli nog moeten verhogen, na een renteverhoging bij de volgende beleidsvergadering in mei. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met de krant Irish Times.
De ECB zal de rentetarieven in de eurozone mogelijk ook in juni en juli nog moeten verhogen, na een renteverhoging bij de volgende beleidsvergadering in mei. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met de krant Irish Times. (ANP / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen