
Dat de Nederlandse economie een flinke klap heeft opgelopen als gevolg van de coronacrisis, werd al langer gedacht. Maar nu is dit door Franses gekwantificeerd tot een bedrag van tussen de 50 en 80 miljard euro aan bbp. Wel zijn we volgens Franses sinds een paar maanden weer terug op het trendpad van voor de coronapandemie en dus lijkt het erop dat de grootste pijn inmiddels is geleden.
‘We zijn ongeveer 65 miljard euro misgelopen’
De hoogleraar econometrie is op het gemiddelde bedrag van 65 miljard euro gekomen door te kijken naar de trend van het bruto binnenlands product (bbp). 'Het verschil met wat we kunnen hebben en wat we daadwerkelijk hebben gehad aan bbp is te kwantificeren door de trendlijn door te trekken vanaf 2019. Dan zien we dat we ongeveer 65 miljard euro zijn misgelopen', legt Franses uit.
Economische pijn
In het tweede kwartaal van 2020 kwam de wereld zo goed als stil te staan door de coronapandemie, stelt de hoogleraar economie. 'Dat kwartaal kwam dan ook de grootste klap, van 21 miljard euro. Pas eind 2021 kwam de economie terug op het oude groeipad', licht Franses toe.
Lees ook | Onze economie groeide omdat we meer uren werkten
De dipjes in de trendlijn zijn volgens de hoogleraar allemaal toe te wijzen aan de coronapandemie, want 'seizoensinvloeden zijn meegewogen, maar hadden niet veel effect'. Het lijkt er echter op dat de economische pijn die door de coronapandemie is geleden, nu voorbij is. 'Het is ook merkbaar op de wegen bijvoorbeeld, daar is het nu weer een stuk drukker', stelt Franses.
Staat van de economie
De oorlog in Oekraïne die in februari 2021 uitbrak lijkt vooralsnog niet veel effect te hebben op de groei van het bruto binnenlands product. 'De oorlog begon later dan de coronacrisis dus het zal in het staartje wel hebben meegewogen. Maar je moet die 65 miljard euro zien als een gemiddelde', stelt Franses.
‘De economie was op zichzelf niet in een slechte staat, vandaar dat er nu ook al sprake is van herstel ’
Daarnaast is ook nog niet duidelijk of de steun vanuit het kabinet tijdens de coronapandemie invloed heeft gehad op het bedrag van 65 miljard euro. 'Dat wordt door het ministerie nog steeds onderzocht.' Maar volgens Franses is de invloed van corona op de economie een wezenlijk andere situatie dan de kredietcrisis in 2008. 'Daar zat het probleem meer in het economische systeem en dit is iets van buiten. De economie was op zichzelf niet in een slechte staat, vandaar dat er nu ook al sprake is van herstel', aldus Franses.
Lees ook | 'Het Nederlandse bbp hoort op de eerste plaats, niet de vierde'