Economie5 mei '23 09:24

'Met elke rentestap neemt kans op flinke recessie toe'

Auteur: Myrthe Koopman

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente met een kwart procentpunt verhoogd. Hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING Duitsland vreest dat dit niet de laatste renteverhoging van de ECB is, maar dat ook in juni de rente nog een keer wordt opgevoerd. 'Ik denk dat elke volgende rentestap betekent dat de kans op een flinke recessie toeneemt.'

De renteverhogingen zijn volgens president Christine Lagarde van de ECB nog altijd nodig om de hoge inflatie de kop in te drukken.
De renteverhogingen zijn volgens president Christine Lagarde van de ECB nog altijd nodig om de hoge inflatie de kop in te drukken. (ANP / Imago Stock & People GmbH)

De renteverhogingen zijn volgens president Christine Lagarde van de ECB nog altijd nodig om de hoge inflatie de kop in te drukken. Daarmee volgt de Europese Centrale Bank het voorbeeld van de Amerikaanse tegenhanger de Federal Reserve (Fed). Dat is volgens Brzeski een bewuste keuze, ook al neemt de ECB kleinere stappen dan de Fed.

‘De kans dat het doorslaat in een recessie ligt op de loer ’
Carsten Brzeski, hoofdeconoom ING Duitsland

'De Europese centrale bank werd een beetje bang dat de renteverhogingen die tot dusver zijn doorgevoerd toch negatief uitwerken voor de economie', licht Brzeski toe. De rentestappen worden namelijk genomen om de inflatie te remmen, maar volgens de hoofdeconoom ligt de kans op de loer dat het doorslaat in een recessie.

Pauzeknop

Toch trekt de ECB voorlopig nog niet aan de rem. Lagarde gaf gisteren bij de bekendmaking van de jongste rentestap aan dat de pauzeknop nu, en voorlopig, niet wordt ingedrukt. Daarin drukt de president van de ECB zich sterker uit dan voorzitter Jerome Powell van de Fed. Volgens Brzeski probeert Lagarde zich als sterke vrouw voor de markten op te werpen.

Lees ook | ECB volgt Fed en verhoogt rente met kwart procentpunt

'Maar iedereen weet dat de ECB steeds meer tussen de stoelen in zit. Aan de ene kant is er een vertraging van de economie maar aan de andere kant is de inflatie nog altijd te hoog. Het wordt steeds moeilijker en ik denk dat elke volgende rentestap betekent dat de kans op een flinke recessie toeneemt', vreest de hoofdeconoom.

Vertraging

De ECB bevindt zich dan ook in een uiterst lastig parket. Volgens Brzeski is het risico op een stijgende inflatie in de Eurozone nog altijd hoog. Daar liggen verschillende redenen aan ten grondslag. De oorlog in Oekraïne is er daar een van, maar de cyclus in Europa is ook later op gang gekomen dan in de Verenigde Staten. 'Het duurt even voordat de inflatie echt naar beneden gaat. Het lastige aan beleid is dat het werkt met een forse vertraging.' De hoofdeconoom denk dat de ECB in juni de rente nog één keer opvoert om daarna te stoppen en te kijken naar het effect van alle rentestappen tot nu toe.

Lees ook | 'Grote kans dat dit voorlopig laatste rentestap van de Fed was'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen