Economie5 mei '23 14:33

ECB-bankiers willen meer rentestijgingen

Auteur: BNR Webredactie

Nadat de topvrouw van de Europese Centrale Bank (ECB) Christine Lagarde aangaf dat er nog minstens twee rentestappen verwacht worden, spreken ECB-bankiers steun uit voor die verwachting. 'In het licht van wat we nu weten, betekent dit dat de renteverhoging van gisteren niet de laatste zal zijn', zegt bestuurslid Madis Muller.

AMSTERDAM - President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) tijdens de persconferentie in de Hermitage na afloop van de vergadering van de Europese Centrale Bank. De centrale bank is van plan de rente voor het eerst sinds 2011 weer te verhogen. ANP SEM VAN DER WAL
AMSTERDAM - President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) tijdens de persconferentie in de Hermitage na afloop van de vergadering van de Europese Centrale Bank. De centrale bank is van plan de rente voor het eerst sinds 2011 weer te verhogen. ANP SEM VAN DER WAL (ANP / ANP)

Volgens Muller zijn de stappen nodig om er 'redelijk zeker van te zijn dat de prijsstijgingen gestaag zullen afnemen tot een inflatie van 2 procent over een redelijke periode'. Ook collega's van Muller steunen de verwachtingen. Dat de bestuursleden zich scharen achter de rentestap van 25 basispunten staat in lijn met de uitspraak van Lagarde, die meldde dat het besluit van het ECB vrijwel unaniem was. Wel zijn er enkele bankiers die een forsere stap wilden van 50 basispunten.

Lees ook | 'Met elke rentestap neemt kans op flinke recessie toe'

Krapper beleid

Bloomberg weet echter te melden dat die bankiers geen fors verzet hebben geboden bij het besluit. Het akkoord zou namelijk mede tot stand zijn gekomen doordat er een krapper financieel beleid beloofd is. Ook zouden herinvesteringen worden stopgezet onder het asset purchase programme van de ECB.

Lees ook | ECB volgt Fed en verhoogt rente met kwart procentpunt

De meeste economen, waaronder die van Goldman Sachs en Morgan Stanley, volgen Lagarde en voorspellen nu nog twee verhogingen van de rente. ING en Commerzbank verwachten er slechts één, terwijl Danske Bank verwacht dat de ECB haar depositorente van 3,25 procent naar 4 procent zal brengen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen