Economie7 mei '23 14:27

DNB: Loon-prijsspiraal als vakbonden zin krijgen

Auteurs: ANP en Jorn Lucas

Een loon-prijsspiraal dreigt wanneer de vakbonden hun zin krijgen en de lonen met 10 procent of meer gaan stijgen. Dat zou volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), leiden tot hogere prijzen, die vervolgens weer leiden tot hogere looneisen. Knot pleit daarna voor meer bezuinigingen van het kabinet.

'Ik heb eerder aangegeven dat 6 à 7 procent loonruimte verantwoord is. Als de centrale bank geen hulp krijgt van sociale partners en overheid om de inflatie te beheersen, dan zal de rente verhoogd moeten worden waarmee we alle vormen van besteding afremmen. We krijgen dan te maken met een langdurige, hardnekkige inflatie waardoor een veel agressiever monetair beleid nodig is' , aldus Knot in het tv-programma Buitenhof.

Om de inflatie in die situatie tegen te gaan zal de rente volgens hem dusdanig verhoogd moeten worden waardoor de economie in een recessie kan belanden.

Tekst gaat verder onder de tweet

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde afgelopen week de rente opnieuw in de strijd tegen de hoge inflatie. Dat ging wel minder hard dan voorheen. Er kwam een kwart procentpunt bij tegen een half procentpunt de vorige keer.

Lees ook | ECB volgt Fed en verhoogt rente met kwart procentpunt

'Beleid werkt'

Volgens Knot heeft dit effect. 'We zien dat het beleid begint te werken. De kredietverlening aan burgers en bedrijven begint moeilijker te worden. We zien dat de huizenmarkt begint om te slaan. Ons beleid werkt met een zekere vertraging, de grootste effecten van wat we tot dusver hebben gedaan, die gaan nog komen', legt de ECB-president uit.

Knot sluit echter niet uit dat als de inflatie niet onder controle komt, de rente verder verhoogd gaat worden tot 5 procent of hoger. Hij benadrukt dat dit niet de verwachting is. 'Waar we in Europa gaan eindigen, daar kan ik op dit moment nog niets over zeggen.'

Lees ook | ECB-bankiers willen meer rentestijgingen

Bezuinigingen niet voldoende

Ook de bezuinigingen die door het kabinet zijn aangekondigd in de Voorjaarsnota, zijn volgens Knot niet voldoende. 'Ze zijn een nuttige eerste stap', zo zegt de DNB-president. Daarentegen denkt hij wel dat minister Kaag (Financiën), premier Rutte en de rest van het kabinet een 'compliment' verdienen.

Een loon-prijsspiraal dreigt wanneer de vakbonden hun zin krijgen en de lonen met 10 procent of meer gaan stijgen. Dat zou volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB).
Een loon-prijsspiraal dreigt wanneer de vakbonden hun zin krijgen en de lonen met 10 procent of meer gaan stijgen. Dat zou volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB). (ANP / ANP)

'Er is duidelijk een einde is gemaakt aan het gratis geld-beleid. Toekomstige uitgaven zullen gewoon, gezond en netjes, gedekt moeten worden op de begroting. Maar het zal niet voldoende zijn omdat de huidige begrotingspositie nog steeds veel te ruim is ten opzichte van de stand van onze oververhitte economie.'

Volgens Knot zou het kabinet juist nu ruimte moeten inbouwen voor tegenvallers. 'Vanaf dit niveau kan het met de economie eigenlijk alleen maar minder gaan. Die ruimte voor tegenvallers zie ik nog steeds te weinig.' Dat houdt in dat het kabinet bij volgende begrotingsbesprekingen nieuwe bezuinigingen zou moeten overwegen volgens Knot.

'Ik denk dat het hier niet bij zal blijven. Het is ook niet tevredenstellend is om een tekort van 3,7 procent in het vooruitzicht te hebben. Daar zou het kabinet geen genoegen mee moeten nemen', zegt Knot.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen