Economie11 mei '23 12:07

Zorgen Britse bedrijfsleven over vestigingsklimaat Londen

Auteur: Deen Van Essen

Het Britse bedrijfsleven maakt zich zorgen over het vestigingsklimaat van Londen. De regering zou meer maatregelen moeten nemen om multinationals naar het Verenigd Koninkrijk te lokken. Oud-correspondent Peter de Waard van het Verenigd Koninkrijk, vertelt hoe het vestigingsklimaat drie jaar na de Brexit ervoor staat. 'Er wordt geklaagd en dat is terecht, het Verenigd Koninkrijk heeft zich vooral geïsoleerd nadat het de EU verliet.'

Veel bedrijven zijn ontevreden met de regels die de EU eerder heeft opgeworpen. Om te kunnen handelen in bepaalde effecten moet je binnen de EU gevestigd zijn. Dat zorgde ervoor dat een aantal handelsplatforms van Londen naar Amsterdam zijn verhuisd. Ook zijn de bedrijven niet blij met de huidige staat van de Britse pond.

Toezicht en regels blijven veranderen

Aan de andere kant hebben grote bedrijven, waaronder Shell en Unilever, juist het hoofdkantoor naar Londen verhuisd, maar ook die zijn nog niet voldaan volgens De Waard. 'Ze klagen erover dat er het aantal noteringen is afgenomen op de beurs in Londen, maar dat zie je ook bij de Amsterdamse beurs.' Daarnaast zijn er in het VK strengere regels over Special Purpose Acquisition Companies. Dat zijn bedrijven die naar de beurs gaan voor kapitaal om zo binnen twee jaar een overname of fusie te kunnen financieren. 'En dan is het vestigingsklimaat in Nederland toch aantrekkelijker.'

Niet alleen is de Britste toezichthouder Financial Conduct Commission strenger geworden. Het financieel toezicht wordt wereldwijd aangescherpt. 'Dat geldt voor Amerika, voor Frankrijk en ook voor Nederland sinds de AFM meer te vertellen heeft,' zegt De Waard.

Lees ook | De Amerikaanse inflatie lijkt te stagneren, ingrijpen Fed niet nodig

LONDEN - London Stock Exchange. ANP LEX VAN LIESHOUT
LONDEN - London Stock Exchange. ANP LEX VAN LIESHOUT (ANP / ANP)
‘De Tories is misschien wel de meest bedrijfsvriendelijke partij ter wereld’
Peter de Waard, oud-correspondent Verenigd Koning

De Britse regering neemt verschillende maatregelen om het vestigingsklimaat te verbeteren. Volgens De Waard is er veel gebeurd sinds de Conservatieve Partij al vijftien jaar regeert. 'De Tories is misschien wel de meest bedrijfsvriendelijke partij ter wereld.' De vennootschapsbelasting is teruggebracht naar negentien procent en is daarmee lager dan in Nederland. Daarnaast is er in het VK geen dividendbelasting zoals in alle EU-landen.

'Dat is natuurlijk de reden dat Unilever en Shell naar Londen zijn gegaan', zegt De Waard. Daarnaast verwacht hij geen extra maatregelen van de regering op dit moment. 'De Conservatieve Partij zit in een zware concurrentiestrijd met Labour. De linkse partij doet het goed in de opiniepeilingen en de Conservatieven moeten alle zeilen bijzetten om zich verkiesbaar te houden.

Lees ook | ING profiteert flink van hoge rente en beloont aandeelhouders


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen