Economie16 mei '23 09:34

Nederlandse economie kromp met 0,7 procent in eerste kwartaal

Auteur: Mark van Harreveld

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,7 procent gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Dat blijkt uit een eerste raming van het CBS. Het statistiekbureau wijt de economische neergang met name aan de afzwakkende wereldhandel, waardoor de export terugliep.

Rotterdam. Het havengebied M4H of Merwe4Havens in Rotterdam west. Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, daalde het volume van het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal met 0,7 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022.
Rotterdam. Het havengebied M4H of Merwe4Havens in Rotterdam west. Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, daalde het volume van het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal met 0,7 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. (ANP / Hans van Rhoon)

Nederland doet het een stuk slechter dan naburige landen. Zo groeiden de Belgische en Fransen economieën met respectievelijk 0,4 en 0,2 procent. De Britse economie groeide met 0,1 procent, de Duitse economie stagneerde met een groei van 0 procent. Gemiddeld kwam de groei in de Europese Unie uit op 0,3 procent.

De verslechtering in het afgelopen kwartaal was niet te wijten aan afgenomen investeringen in de bouw of een mindere consumptie van goederen als personenauto’s, vliegtuigen en machines. Deze investeringen groeiden namelijk juist met 1,1 procent. Volgens het CBS namen huishoudens minder diensten af, maar kochten ze meer goederen. De consumptie door de overheid groeide met 0,5 procent.

Lees ook | 'Nederlandse industrie krimpt zorgwekkend'

Dalende export

De export van goederen en diensten daalde met 1,8 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2022. 'Dat komt doordat de uitvoer van goederen daalde. De uitvoer van diensten groeide een fractie. De invoer van goederen en diensten daalde ook, maar met 1,3 procent minder hard dan de uitvoer', aldus het CBS.

Volgens de economen leverde de bedrijfstak handel, horeca, vervoer en opslag de meest negatieve bijdrage aan de economische ontwikkelingen. De bouw leverde juist de meest positieve bijdrage. De economie in ons land groeide in het eerste kwartaal vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder nog wel met 1,9 procent. Maar toen werd de economie nog sterk afgeremd door een harde coronalockdown.

Bouwnijverheid hardste groeier

In meer dan de helft van de bedrijfstakken daalde in het eerste kwartaal van 2023 de toegevoegde waarde (het verschil tussen productie en verbruik van energie, materialen en diensten) ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Het sterkst was de daling bij de delfstoffenwinning, waar minder gas werd gewonnen. De toegevoegde waarde van de bouwnijverheid nam, met 2,4 procent, het sterkst toe. De bouw droeg ook het meest positief bij aan de economische ontwikkeling.

Lees ook | Europese Commissie positiever over economische groei


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen