Economie26 mei '23 13:35

Biden nadert 'milde' deal met Republikeinen over schuldenplafond

Auteur: BNR Webredactie

Langzaam lijkt er een deal aanstaande te zijn over het schuldenplafond in de Verenigde Staten. Het Witte Huis onderhandelt vrijdag over de laatste details van het akkoord met Republikeinse parlementsleden. In die deal zal onder andere het schuldenplafond worden verhoogd, wat nu nog op een bedrag ligt van 31,4 biljoen dollar.

Door het verhogen van het plafond zal het schuldenplafond voor twee jaar worden verhoogd. Daarbinnen zal er een grens worden gezet op uitgaven voor verschillende sectoren. Uitzonderingen zullen er zijn op het gebied van defensie en veteranen, meldt een overheidsbron aan persbureau Reuters.

Lees ook | VS nadert financiële catastrofe, Fitch dreigt kredietbeoordeling bij te stellen

Wel moet er tien miljard dollar worden bezuinigd op een budgetverhoging van 80 miljard dollar bij de Amerikaanse belastingdienst. De initiële verhoging was een speerpunt van de Amerikaanse president Joe Biden als onderdeel van de Inflation Reduction Act. Republikeinen hebben gewaarschuwd voor een golf van agenten en audits, terwijl de Democraten zeiden dat de verhoging zichzelf zou terugbetalen door minder belastingontduiking.

Investeringen in elektriciteitsnet en fossiele projecten

Het akkoord zou ook een maatregel bevatten om het elektriciteitsnet van het land te verbeteren zodat het geschikt is voor hernieuwbare energie, een belangrijke klimaatdoelstelling. Aan de andere kant hebben Republikeinen af kunnen dwingen dat de vergunningverlening voor fossiele projecten worden versneld.

De deal die nu tot stand lijkt te komen, is stukken milder dan het eerste plan dat de Republikeinen indienden. De partij riep eerst op het schuldenplafond slechts te verhogen tot en met maart volgend jaar, met in ruil een investeringsplafond van tien jaar. De conservatieven in het Huis protesteerden donderdag al tegen het idee van een klein akkoord.

US President Joe Biden speaks during a meeting on the debt ceiling with US House Speaker Kevin McCarthy (off frame), in the Oval Office of the White House in Washington, DC, on May 22, 2023.  President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarthy are expected to meet Monday for more talks on defusing the US debt ceiling standoff, both sides said on May 21, 2023. SAUL LOEB / AFP
US President Joe Biden speaks during a meeting on the debt ceiling with US House Speaker Kevin McCarthy (off frame), in the Oval Office of the White House in Washington, DC, on May 22, 2023. President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarthy are expected to meet Monday for more talks on defusing the US debt ceiling standoff, both sides said on May 21, 2023. SAUL LOEB / AFP (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen