
De afgelopen dagen daalde de prijs voor gas op de Amsterdamse beurs met tien procent. Ook op internationaal gebied was een afname van de gasprijs te zien. Zo kende de Britse prijs voor gas een daling van ruim drie procent. De dalende prijzen vormen een groot contrast met de prijzen voor gas die afgelopen zomer werden gehanteerd. In augustus 2022 piekte de gasprijs op ruim driehonderd euro per megawattuur.
Duitsland in recessie
Niet alleen bij de gasprijs is een daling te zien, ook de Duitse economie is begin dit jaar verder gekrompen. Volgens een schatting van het nationale statistiekbureau heeft de economie in Duitsland dit kwartaal een krimp van 0,3 procent doorgemaakt. Daarmee is de Duitsland officieel in een recessie terechtgekomen. Hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING Duitsland zag de recessie al als een donkere wolk boven de Duitse economie hangen. 'Vorige zomer zeiden veel economen al dat het niet anders kan dan dat de Duitse economie in een recessie zou belanden.'
Voor spaarders klaart de lucht juist langzaam op. Klanten van ING kunnen vanaf volgende maand een spaarrente van 1 procent opstrijken. Daarmee volgt ING het voorbeeld van rivaal Rabobank, die kondigde vorige week al aan dat de spaarrente werd opgeschroefd naar één procent. Bij ING geldt de spaarrente straks wel alleen voor een spaarsaldo tot en met 10.000 euro. Bij bedragen daarboven wordt de rente 0,9 procent over tegoeden tot en met één miljoen euro. De spaarrentes bij de grootbanken blijven ondanks de verhogingen relatief bescheiden, kleinere banken lokken spaarders met rentes boven de twee procent.
IMF geeft fout toe
Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kwam afgelopen week naar buiten met rentenieuws. Het IMF geeft toe dat het tien jaar lang houden van de rente op nul procent een verkeerde keuze is geweest. Volgens macro-econoom Edin Mujagic was het een goede zet omdat het veel narigheid heeft voorkomen, 'maar uiteindelijk is er altijd een prijs'. Dat ziet het IMF nu ook in. Door het monetaire beleid van het IMF zijn er volgens Mujagic zeepbellen op de financiële markten ontstaan waardoor er een grotere kans is op een financiële crisis in de toekomst. 'Tien jaar lang de rente hetzelfde houden, blijft een fout', concludeert de macro-econoom.
De Europese Centrale Bank (ECB) is daarentegen al tijden bezig met het opkrikken van de rentetarieven. Om de inflatie verder de kop in te drukken stelt ECB-beleidsmaker Pablo Hernández de Cos dat de ECB zijn rentetarieven nog verder moet verhogen. De Cos – die tevens president is van de Spaanse centrale bank – zegt dat het proces van monetaire verkrapping al ver gevorderd is, maar dat de ECB ook nog een lange weg te gaan heeft. Sinds vorig jaar probeert de ECB de inflatie terug te brengen naar het gewenste niveau door de rentes te verhogen. De inflatie is echter nog altijd fors hoger dan de doelstelling van de centrale bank van twee procent voor de middellange termijn.