Economie30 mei '23 11:19

'Consument begint inflatie te voelen en gaat bezuinigen'

Auteur: Lisa van der Velde

Het vertrouwen van Nederlandse ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen, dat blijkt uit cijfers van de CBS. Verder merkt het statistiekbureau op dat ook in Duitsland het vertrouwen van producenten in mei is verslechterd. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor Nederland en dat kan daarom ook voor ons gevolgen hebben, zegt macro-econoom en hoofdredacteur van ESB Jasper Lukkezen.

Ondanks de daling is het producentenvertrouwen in Nederland nog steeds bovengemiddeld. De daling van het vertrouwen komt deels door een verwachte afname van de vraag. vraaguitval. 'Dat komt omdat consumenten de inflatie nu echt beginnen te voelen', legt Lukkezen uit. 'Zij gaan bezuinigen.' Dat geldt ook voor de overheid. Het kabinet wil de begroting rond krijgen. 'Overal moet iets vanaf, de kaasschaaf is een beproefd instrument.'

Duitsland

In Duitsland speelt hetzelfde als in Nederland, maar dan iets erger, stelt Lukkezen. Het producentenvertrouwen is daar wat harder omlaag gegaan dan in Nederland en vorige week werd duidelijk dat het land in een recessie is beland. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor Nederland en onze economieën hangen samen. Een kwart van de Nederlandse export gaat naar Duitsland en 15 procent van onze import komt uit Duitsland.

Maar de samenhang tussen onze economieën is in de afgelopen drie decennia wel wat afgenomen, zegt Lukkezen. Dat komt omdat de Nederlandse economie een stuk diverser is geworden, de banden met de rest van de wereld groter zijn geworden en die met Duitsland gelijk zijn gebleven. En geopolitieke spanningen leiden ertoe dat de verkoop van grote kapitaalgoederen van Duitsland naar China en andere landen wat onder druk komt te staan. Daar komt bij dat die landen waarnaar Duitsland exporteert zichzelf op technisch gebied ontwikkelen en daarmee neemt de Duitse voorsprong af.

Lees ook | 'We moeten het woord 'recessie' verbieden'

Het IMF ziet dat de economische krimp in Duitsland langer gaat aanhouden. Lukkezen verwacht dat Nederland die tik ook zal gaan voelen. 'Maar als je kijkt naar industrie en de diensten gaat het hier wel echt beter dan in Duitsland.'

Het vertrouwen van Nederlandse ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen, dat blijkt uit cijfers van de CBS.
Het vertrouwen van Nederlandse ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen, dat blijkt uit cijfers van de CBS. (ANP / Kim van Dam)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen