Economie30 mei '23 15:18

Ruim dertig miljardairs rijker dan Amerikaanse overheid

Auteur: Lotte van Coevorden

Volgens de Bloomberg Billionaires Index hebben de rijkste 31 miljardairs ter wereld elk meer geld op hun rekening staan dan de 38,8 miljard dollar waarover de Amerikaanse overheid nog beschikt. Daarover schrijft de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Bernard Arnault heeft naar schatting een vermogen van 193 miljard dollar, maar liefst vijf keer meer dan de Amerikaanse schatkist.
Bernard Arnault heeft naar schatting een vermogen van 193 miljard dollar, maar liefst vijf keer meer dan de Amerikaanse schatkist. (ANP / Imago Stock & People GmbH)

Het niveau van de Amerikaanse staatskas is ondertussen naar zo'n laag niveau gezakt dat tientallen miljardairs elk meer waard zijn dan de Amerikaanse overheid. Zo heeft modemagnaat Bernard Arnault volgens CNN een geschat vermogen van 193 miljard dollar, maar liefst vijf keer meer dan de Amerikaanse schatkist. Tesla-miljardair Elon Musk is 185 miljard dollar waard en Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft 144 miljard dollar op zijn rekening staan.

Lees ook | 'Amerikaanse schuldenprobleem wordt alleen maar groter'

Zicht op een uitweg

Volgens de laatste informatie bevatte de Amerikaanse kas op 25 mei, na het sluiten van alle beurzen, slechts 38,8 miljard dollar. Dat is minder dan de 200 miljard dollar eerder deze maand en bijna het minimum van 30 miljard dollar.

Er is inmiddels een principe-akkoord bereikt tussen de Republikeinen en de Democraten om het Amerikaanse schuldenplafond op te schorten tot 1 januari 2025. Naar verwachting zullen het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat zich deze week over de deal buigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen