
Volgens de Europese rekenmethode stegen de prijzen in Duitsland met 6,3 procent op jaarbasis, in april bedroeg de inflatie nog 7,6 procent. Al met al een afname die sterker was dan economen hadden voorzien. Ook goed nieuws uit Frankrijk, daar stegen de kosten van het levensonderhoud met 6 procent, wat ook minder was dan verwacht. Vorige maand bedroeg de Franse inflatie nog 6,9 procent. Wat onverlet laat dat de voedselprijzen nog altijd 14 procent hoger liggen dan in mei vorig jaar.
Lees ook | 'Consument begint inflatie te voelen en gaat bezuinigen'
De reden dat er per land zoveel verschil is, zit hem in de landspecifieke dingen aldus macro-econoom West-Europa Erik-Jan van Harn van de Rabobank. 'Met name door de energie ging het in Italië minder goed dan verwacht', zegt hij. 'Dat is ook de reden dat de inflatie in andere landen juist gedaald is. Italië heeft vorig jaar in mei een aantal subsidies en pakketten uitgebracht, waardoor de energieprijs daalde. Dus ten opzichte van vorig jaar mei, zijn de energieprijzen niet heel veel gedaald.'
Groei
Volgens het Franse statistiekbureau Insee groeide de Franse economie in het eerste kwartaal met 0,2 procent ten opzichte van het het voorgaande kwartaal.
Ook in Spanje koelt de inflatie af en daalt deze van 3,8 procent in april naar 2,9 procent voor mei. In Italië werd het leven 8,1 procent duurder, weliswaar een daling vergeleken met de inflatie in april, maar toch eentje die minder sterk is dan verwacht. Net als de Fransen kwam ook het Italiaanse statistiekbureau Istat met nieuwe economische cijfers. Istat noteerde een economische groei in het eerste kwartaal met 0,6 procent.
Lees ook | Basisboodschappen 15 procent duurder
Van Harn stelt ook dat de Italiaanse economie vlak voor een groeispurt staat, die nog vanuit de coronaperiode komt. 'Ze moeten nog wat groei inhalen, en eigenlijk doen ze het momenteel beter dan de Duitsers en de Fransen. Dat zijn we niet van ze gewend.'
Indicatie
De inflatiecijfers geven een indicatie of de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) effect beginnen te hebben. Als dat nog niet voldoende is, dan zijn er meer renteverhogingen te verwachten. De beleidsmakers van de ECB komen halverwege juni weer bijeen. Algemeen wordt een renteverhoging met een kwart procentpunt verwacht. Morgen komt het CBS met de cijfers voor Nederland.