Economie1 jun '23 06:36Aangepast op 1 jun '23 08:45

Inflatie Nederland in mei naar 6,1 procent gestegen

Auteurs: Mark van Harreveld en Jorn Lucas

De inflatie in mei bedroeg 6,1 procent, dat meldt het CBS op basis van een zogeheten snelle raming die op nog onvolledige brongegevens tot stand kwam. De inflatie steeg vooral doordat de energieprijzen vorige maand minder sterk daalden dan in april. De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak gingen opnieuw omhoog, zij het minder sterk dan in april. Verder namen de prijzen van industriële goederen toe.

Een inflatie van 6,1 procent in mei 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 6,1 procent hoger zijn dan in mei 2022. De inflatie van 6,1 procent in mei komt dus niet bovenop de inflatie van 5,2 procent in april.
Een inflatie van 6,1 procent in mei 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 6,1 procent hoger zijn dan in mei 2022. De inflatie van 6,1 procent in mei komt dus niet bovenop de inflatie van 5,2 procent in april. (ANP / Marcel Krijgsman)

Lees ook | 'CPB-rapport is echt een verademing'

'Kruipt omhoog'

'De laatste maanden kruipt het toch weer omhoog', zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. 'De daling van de energieprijzen begint wat af te nemen, terwijl heel veel andere zaken toch wel in prijs stijgen.'

De gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten bedroeg vorige maand 12,8 procent, tegen 13,2 procent in april. De prijzen van industriële goederen gingen met 8,9 procent omhoog, tegen 8,3 procent een maand eerder. Energie, inclusief motorbrandstoffen, werd daarentegen 18,5 procent goedkoper na een prijsdaling van ruim 22 procent in april. Diensten werden 6,1 procent duurder, na een prijsstijging van 6 procent een maand eerder.

Prijzen stijgen vertraagd

‘Goederen worden doorgaans in de fabrieken gemaakt waar veel energie wordt gebruikt. Het duurt altijd even voordat je de hoge energieprijs terugziet in de eindproducten', zegt Van Mulligen. 'Dat is nu ook weer het geval.'

Lees ook | Europese inflatie daalt

Hoewel de energieprijzen al een tijd dalen, verwacht het CBS niet dat de inflatie op korte termijn weer rond de 2 procent zal liggen. 'Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit', zegt Van Mulligen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen