Economie3 jun '23 09:00

Recessie nadert, 'vooruitzichten zijn niet best'

Auteur: Julian Verbeek

Uit deze week gepubliceerde cijfers van het CBS blijkt dat de inflatie in Nederland weer stijgt. Na een periode van daling is het percentage uitgekomen op 6,1 procent. BNR zet al het economische nieuws van deze week voor jou op een rij, zodat je volledig op de hoogte bent.

Volgens Jasper Lukkezen, hoofdredacteur van economenvakblad ESB, gaat het om een 'brede inflatie in de hele economie', een voorbode op een 'naderende recessie'. Duitsland zit inmiddels al in een recessie, Nederland lijkt hard op weg. Je ziet het ook terug in het dalende producentenvertrouwen. De vooruitzichten zijn gewoon niet best.'

Volgens Jasper Lukkezen, hoofdredacteur van economenvakblad ESB, gaat het om een 'brede inflatie in de hele economie', een voorbode op een 'naderende recessie'.  Duitsland zit inmiddels al in een recessie, Nederland lijkt hard op weg. Je ziet het ook terug in het dalende producentenvertrouwen. De vooruitzichten zijn gewoon niet best.'
Volgens Jasper Lukkezen, hoofdredacteur van economenvakblad ESB, gaat het om een 'brede inflatie in de hele economie', een voorbode op een 'naderende recessie'. Duitsland zit inmiddels al in een recessie, Nederland lijkt hard op weg. Je ziet het ook terug in het dalende producentenvertrouwen. De vooruitzichten zijn gewoon niet best.' (ANP / Associated Press)

Het producentenvertrouwen is in Duitsland wel harder omlaag gegaan dan in Nederland. Onze oosterburen zijn een belangrijke afzetmarkt voor Nederland en zit nu officieel in een recessie. Lukkezen verwacht dat Nederland die tik ook zal gaan voelen. 'Maar als je kijkt naar industrie en de diensten gaat het hier wel echt beter dan in Duitsland.'

Inflatie

Maar niet alleen maar slecht nieuws uit Duitsland, de inflatie daar valt deze maand fors lager uit dan in april. Dat heeft te maken met de daling van de energieprijzen en de invoering van een nieuw en goedkoper ov-abonnement. Ook in Frankrijk en Spanje daalde de inflatie en werd het leven minder snel duurder. Italië meldde eveneens minder inflatie, al was de daling daar minder sterk dan verwacht.

Nederland zwemt op het gebied van inflatie tegen de stroom in, en dat is geen goed nieuws volgens macro-econoom Edin Mujagic. In Nederland stijgt de inflatie, terwijl hij elders daalt. De loonstijgingen die zijn doorgevoerd zijn in steeds meer sectoren zichtbaar, en het is volgens Mujagic niet verrassend dat de prijzen van diensten en goederen behoorlijk stijgen.

Betalen voor stroom

Nederland heeft de afgelopen drie dagen grote hoeveelheden elektriciteit geëxporteerd naar met name Duitsland. Omdat Nederland de elektriciteit exporteerde naar buurlanden terwijl de prijzen sterk negatief waren, komen de kosten volgens lector energietransitie Martien Visser van de Hanzehogeschool in Groningen uit op zo'n negen miljoen euro. 'Een deel van die rekening kan op den duur bij de burgers terechtkomen', vreest Visser.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen