Economie2 jun '23 17:27

Meer nieuwe Amerikaanse banen dan verwacht

Auteur: ANP

Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

De banengroei viel hoger uit dan economen hadden verwacht. Er was in doorsnee gerekend op 195.000 nieuwe banen. Dat gegeven kan gevolgen hebben voor de rente in de VS. De situatie op de arbeidsmarkt speelt namelijk een belangrijke rol in het rentebeleid van de Federal Reserve.

Lees ook | 'Met elke rentestap neemt kans op flinke recessie toe'

De Amerikaanse centrale bank is al langere tijd bezig de rente te verhogen om de hoge inflatie tegen te gaan, maar die renteverhogingen zorgen wel voor tegenwind voor de economie. Een sterke banengroei geeft echter aan dat er van een sterke economische neergang nog geen sprake is.

De banengroei viel hoger uit dan economen hadden verwacht. Dat gegeven kan gevolgen hebben voor de rente in de VS.
De banengroei viel hoger uit dan economen hadden verwacht. Dat gegeven kan gevolgen hebben voor de rente in de VS. (ANP / AFP)

Werkloosheid nam toe

De werkloosheid nam wel iets toe. In mei was 3,7 procent van de beroepsbevolking werkloos, tegenover 3,4 procent in de voorgaande maand. De werkloosheid kan ook toenemen als er meer banen bijkomen. Dat komt dan doordat er meer mensen recent hebben aangegeven op zoek zijn naar werk, maar nog geen betaalde baan hebben.

Lees ook | 'Grote kans dat dit voorlopig laatste rentestap van de Fed was'

Uit cijfers van de overheid kwam ook naar voren dat de lonen gemiddeld minder hard stegen in mei dan de voorgaande maand. Ook die cijfers zijn voor centralebankiers belangrijk, omdat ze iets zeggen over loonkosten voor werkgevers en krapte op de arbeidsmarkt.

Rentebesluit

De beleidsmakers van Fed vergaderen op 13 en 14 juni opnieuw over het rentetarief. Voor het rentebesluit komt nog het Amerikaanse inflatiecijfer over mei naar buiten. Op de financiële markten wordt gehoopt dat de centrale bank binnenkort stopt met het verhogen van de rente.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen