Economie3 jun '23 12:04Aangepast op 4 jun '23 01:51

Biden ondertekent deal schuldenplafond VS

Auteur: ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het wetsvoorstel ondertekend dat de verhoging van het schuldenplafond regelt. Nadat ook de Senaat had ingestemd met een limietverruiming, moesten de laatste details van het voorstel nog worden uitgewerkt. Zodra dat was gebeurd, kon Biden er zijn handtekening onder zetten.

Het schuldenplafond bepaalt hoeveel de federale overheid van de Verenigde Staten mag lenen. Zonder aanpassing van die limiet zou de Amerikaanse schatkist maandag leeg zijn, waardoor uitkeringen niet meer kunnen worden uitbetaald, evenmin als rente op staatsschulden. Dat laatste zou hoogstwaarschijnlijk leiden tot een grote chaos op de financiële markten.

De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk vandaag nog het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een limietverruiming, moeten Amerikaanse congresleden de laatste details van het voorstel uitwerken.
De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk vandaag nog het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een limietverruiming, moeten Amerikaanse congresleden de laatste details van het voorstel uitwerken. (ANP / AFP)

Lees ook | Middelvinger van Amerikaanse aandeelhouders: volgen wij nu ook?

Biden bereikte vorige week zaterdag al een akkoord met Kevin McCarthy, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, over het schuldenplafond. Die deal wachtte nog op goedkeuring van het Amerikaanse Congres. De conservatieve flank van de Republikeinen wenste meer besparingen. Met de instemming van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden is een volgende stemming over verhoging van het schuldenplafond pas weer aan de orde ná de presidentsverkiezingen van 2024.

Formaliteit

Vaak is verhoging van het plafond in de VS een formaliteit. Maar de oplopende spanningen tussen de Republikeinen en Democraten maken ook begrotingsafspraken er niet eenvoudiger op. Voor kredietbeoordelaar Fitch is het reden voor somberheid over de financiële gezondheid van de VS. Het ratingbureau moet de kredietwaardigheid van de Amerikaanse overheid binnenkort mogelijk verlagen. Nu hebben de VS nog het hoogste rapportcijfer. Een lagere score betekent dat geld uitlenen aan de VS als risicovoller wordt gezien, waardoor de Amerikanen mogelijk meer kwijt zijn aan rentes.

Luister ook | Beursweek | Financiële junkie, boze aandeelhouders & AI-koorts

Volgens Biden zorgt de deal ervoor dat de schulden van de overheid dalen en dat de overheid tegelijkertijd minder geld uitgeeft. 'De enige manier waarop de Amerikaanse democratie kan functioneren is door compromissen te sluiten en via consensus', zei de president. In zijn toespraak ging hij daarom ook in op de samenwerking tussen de Republikeinen en Democraten, waardoor de deal tot stand kon komen. 'Beide kanten handelden in goed vertrouwen en hielden hun woord.'

Eenheid en vrede

Biden prees verder onder meer McCarthy. 'Onze teams konden goed met elkaar opschieten en kregen dingen voor elkaar. We waren volledige eerlijk en respectvol naar elkaar. Zonder eenheid is er geen vrede, alleen maar bitterheid en woede. En zo'n land willen we niet worden. Ik kan jullie eerlijk zeggen dat ik nooit optimistischer ben geweest over de toekomst van Amerika. We hoeven ons alleen maar te herinneren wie we zijn. We zijn de Verenigde Staten van Amerika. Er is niets wat we niet kunnen doen.'

Lees ook | Amerikaanse Senaat nipt akkoord met schuldendeal

Doorgaans reserveren Amerikaanse presidenten een toespraak vanuit het Oval Office voor de belangrijkste en meest dramatische gebeurtenissen zoals de aanslagen van 11 september 2001 of de explosie van de Space Shuttle Challenger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen