Economie6 jun '23 13:34

'Grote kans dat inflatie gaat dalen'

Auteur: Mark van Harreveld

De kans dat de inflatie de komende tijd gaat dalen is ontzettend groot. Dat zegt econoom Eden Mujagic die daar twee redenen voor noemt. In de eerste plaats was het juni vorig jaar toen de energieprijzen zo omhoog schoten. Voorts zijn er steeds meer signalen dat de economische activiteit in Nederland, Europa en de VS vertraagt. 'Dat betekent kortweg dat de toename van de vraag afneemt, en dat helpt de inflatie dempen.'

Zo is nu driekwart van de Nederlandse bedrijven niet in staat om de volledige stijging van de loonkosten door te berekenen aan de klant. Dit uit angst dat er geen omzet meer behaald wordt omdat klanten de winkel gaan mijden. Inflatie heeft dus gewoon een grens.
Zo is nu driekwart van de Nederlandse bedrijven niet in staat om de volledige stijging van de loonkosten door te berekenen aan de klant. Dit uit angst dat er geen omzet meer behaald wordt omdat klanten de winkel gaan mijden. Inflatie heeft dus gewoon een grens. (ANP / Jean-Pierre Geusens)

Zo is nu driekwart van de Nederlandse bedrijven niet in staat om de volledige stijging van de loonkosten door te berekenen aan de klant. Dit uit angst dat er geen omzet meer behaald wordt omdat klanten de winkel gaan mijden. Dus afgezien van de aannemelijkheid dat energie niet zo absurd duur zal zijn als een jaar gelden en afgezien van de verwachte economische vertraging, heeft inflatie gewoon een grens.

Nota: als de inflatie daalt wil dat nog niet zeggen dat ook de prijzen dalen. 'Als inflatie van 10 naar 2 procent gaat, betekent het niet dat alles goedkoper wordt, alleen dat het iets minder snel duurder wordt dan voorheen.'

Boter als voorbode

Opmerkelijk nieuws: in Duitsland zijn de voedselprijzen met 20 procent gestegen, die van boter zijn echter sinds december met 30 procent gedaald. Dat heeft ermee te maken dat de botermarkt een specifieke markt is met kortlopende contracten die om de paar weken herzien worden. Dus als de productiekosten zoals stroom en gas dalen, dan zien we dat eerder in de boterprijzen dan in die van andere voedingswaren, zegt Mujagic.

‘De boterprijs kan een voorbode zijn van goed nieuws aan het inflatiefront’
Edin Mujagic, econoom

'Als dat bij boter speelt. Dan zal dat bij andere voedselproducten ook gaan spelen, weliswaar met een vertraging, want daar heb je wel met die contracten van 6 maanden te maken.' Maar volgens Mujagic komt er een moment dat wat er met boter gebeurt op zeker moment ook elders in de voedselketen gaat plaatshebben en dat boter dus een indicatie is van dalende inflatie. 'Hoe saai boter ook kan zijn.' Mujagic sluit niet uit dat ook een deel van die voedselprijzen daadwerkelijk gaat dalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen