Economie8 jun '23 11:08Aangepast op 8 jun '23 12:08

Economie eurozone krimpt weer en komt in recessie

Auteur: BNR Webredactie

De economie in de eurozone is in een recessie beland. Uit herziene cijfers van statistiekbureau Eurostat blijkt dat de economie in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,1 procent kromp, en ook in het eerste kwartaal van dit jaar werd een krimp van 0,1 procent genoteerd.

Economen spreken bij twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp van een 'technische recessie'. Volgens Eurostat hangt de krimp vooral samen met zwakkere consumentenbestedingen en lagere overheidsuitgaven. Eerder verwachtte het statistiekbureau juist een groei van 0,1 procent in het eerste kwartaal en had het in het vierde kwartaal van vorig jaar economische stagnatie geconstateerd.

Afzwakkende wereldhandel

Uit een recente peiling door persbureau Bloomberg blijkt dat veel economen de bijstelling van de cijfers niet zagen aankomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde onlangs al dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal met 0,7 procent is gekrompen. Vooral een afname van de export als gevolg van de afzwakkende wereldhandel lag volgens het CBS ten grondslag aan het afkoelen van de Nederlandse economie.

In Duitsland, de grootste economie van Europa, kromp de economie in de eerste drie maanden met 0,3 procent. In het vierde kwartaal was al een neergang met 0,5 procent te zien.

De economie in de Eurozone is in een recessie beland. Uit herziene cijfers van Eurostat blijkt dat de economie in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,1 procent kromp, en ook in het eerste kwartaal van dit jaar werd een krimp van 0,1 procent genoteerd.
De economie in de Eurozone is in een recessie beland. Uit herziene cijfers van Eurostat blijkt dat de economie in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,1 procent kromp, en ook in het eerste kwartaal van dit jaar werd een krimp van 0,1 procent genoteerd. (Ibrahim Boran / Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen