Economie10 jun '23 10:37

Gasprijs schiet weer omhoog, hoogste punt sinds maanden

Auteur: Remy Kock

De Europese gasprijs is de afgelopen week weer flink gestegen. Die stijging - naar ruim 27,90 euro per megawattuur - is deels te verklaren door de pogingen van Aziatische landen om vloeibaar aardgas (lng) te bemachtigen. BNR zet al het economische nieuws van deze week voor jou op een rij, zodat je volledig op de hoogte bent.

De Europese gasprijs is de afgelopen week weer flink gestegen. Die stijging - naar ruim 27,90 euro per megawattuur - is deels te verklaren door de pogingen van Aziatische landen om vloeibaar aardgas (lng) te bemachtigen. BNR zet al het economische nieuws van deze week voor jou op een rij, zodat je volledig op de hoogte bent.
De Europese gasprijs is de afgelopen week weer flink gestegen. Die stijging - naar ruim 27,90 euro per megawattuur - is deels te verklaren door de pogingen van Aziatische landen om vloeibaar aardgas (lng) te bemachtigen. BNR zet al het economische nieuws van deze week voor jou op een rij, zodat je volledig op de hoogte bent. (ANP/ Hollandse Hoogte/ Richard Brocken)

Voor de komende maanden zal de Aziatische beweging ook de grootste bedreiging vormen voor Europese landen, die zelf aan hun gasbehoeften willen voldoen. De aardgasprijs stond op vrijdagmiddag op zo'n 27,90 euro per megawattuur, waarmee de de prijs zo'n 18 procent hoger ligt dan een week eerder. Ten opzichte van het hoogtepunt vorig jaar echter, is het nog altijd vele malen lager. Vergeleken met het begin van 2023, gaat het om een percentage van 60 procent.

Dat betekent echter wel dat er een grote kans is dat de inflatie zal afnemen, aldus macro-econoom Edin Mujagic. Hij stelt namelijk dat de energieprijzen vorig jaar rond dezelfde tijd ook stegen, en dat er steeds meer signalen komen dat de economische activiteit in Nederland, Europa en de Verenigde Staten vertraagt. 'Het betekent kortweg dat de toename van de vraag afneemt, en dat helpt de inflatie dempen', aldus Mujagic. 'Als inflatie bijvoorbeeld van 10 naar 2 procent gaat, betekent het niet dat alles goedkoper wordt, alleen dat het iets minder snel duurder wordt dan voorheen.'

Reken niet op verlaging

De aanhoudende renteverhogingen van de Europese Centrale Bank om de inflatie af te remmen spelen ook mee. ECB-president Christine Lagarde gaf afgelopen week al aan dat consumenten voorlopig niet op renteverlagingen hoeven te rekenen. Zij stelt dat de inflatie nog geen piek heeft bereikt in de eurozone. 'Pas dan kunnen we stoppen met renteverhogingen', aldus Lagarde. In de hele EU is er nog een 'gemengd beeld' te zien als het gaat om de inflatie. 'In Duitsland is het van 7,2 naar 6,1 gegaan. In Frankrijk is er 0,8 procent af, in Spanje is er een procent af en in Italië ruim een halve procent af. Maar het ene land gaat omhoog, terwijl de andere landen omlaaggaan. Met name in de grotere landen gaat de rente omlaag', zegt Jasper Lukkezen, hoofdredacteur van economenblad ESB.

In Nederland schommelt de inflatie ook. Temeer omdat Nederlandse vakbonden in een hoop sectoren loonsverhogingen hebben bewerkstelligd. En dat is geen goed nieuws, vindt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Knot verwijst specifiek naar de loonsverhogingen van 10 procent of meer, zoals is overeengekomen bij medewerkers van onder andere supermarkten en distributiecentra. 'Als wij terug willen naar 2 procent inflatie op een duurzame manier dan zullen we ook terug moeten naar 2,5 tot 3 procent looninflatie', zei hij tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. 'Ik maak mij zorgen dat het uitdovingsproces toch wel te langzaam zal gaan en een aantal obstakels zal ontmoeten waaronder ook de meer recente loonovereenkomsten. En dan heb ik met name de dubbelcijferige in gedachten.'

Zorgen ECB

Maar waar het uitdovingsproces van de inflatie te langzaam gaat voor Knot, daar lijkt het uitdovingsproces van streamingsdienst ViaPlay in Nederland des te sneller te verlopen. Eerder deze week maakte het bedrijf bekend de ceo te hebben ontslagen, waarop de waarde van het bedrijf op de beurs van Stockholm tot overmaat van ramp verdampte. Volgens sportmarketeer Chris Woerts wilde het bedrijf te snel groeien, 'ze hebben gegokt en verloren'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen