
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat dat de economische krimp versnelt. De cijfers van maart maken duidelijk dat er een krimp van 3,7 procent was ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De april-cijfers laten een krimp van 12 procent zien van de industriële productie. 'De krimp versnelt wel degelijk, dus het geeft aan dat er iets aan de hand is', aldus Lukkezen. Volgens hem werd er eerst rekening gehouden met een milde recessie.
Lees ook | 'Een economie kan niet alleen maar groeien'
Volgens Lukkezen is er een flinke daling te zien en moet de verdere ontwikkeling nog bekeken worden. Pas aan het einde van het kwartaal in juli is er duidelijkheid, 'maar het lijkt me dat een recessie in Nederland onvermijdelijk is.' De industriële krimp is in alle sectoren te zien behalve in de transportsector, daar was sprake van een kleine groei. De subsectoren metaalproductie, rubber, voedingsmiddelen, machines, kunststof en de chemie zijn allemaal geraakt.
Europees probleem
De Nederlandse economie slonk met 0,7 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens Lukkezen is er in de gehele eurozone sprake van een economische krimp, en belandt Europa in een recessie. Tijdens de coronaperiode was het voor de industrie moeilijker om aan grondstoffen te komen. Dat is nu anders, volgens Lukkezen. 'Er wordt nu gewoon minder besteld, de binnenlandse vraag en de wereldhandel vallen tegen.' Door de hoge inflatie hebben Nederlanders minder te besteden en daardoor daalt de vraag naar producten.'
‘Dat is eigenlijk het enige goede nieuws dat ik uit dit bericht kan halen’
Alleen de vraag naar installaties is gestegen, producten zoals warmtepompen en airco's worden veel geplaatst. Volgens Lukkezen zijn dat producten die vaak worden vervangen tijdens de energietransitie. Consumenten kiezen vaak voor duurzamere apparaten vanuit een financieel oogpunt. 'Dat is eigenlijk het enige goede nieuws dat ik uit dit bericht kan halen', zegt Lukkezen.
Lees ook | 'Het gaat slecht en ik ben bang dat het nog slechter zal gaan'