
Ook de afschaffing van de inflatiecompensatie op brandstof is terug te zien in het inflatiecijfer. Niet vreemd, motorbrandstoffen zijn in een maand bijna 10 procent duurder geworden. 'Dat heeft het inflatiecijfer de verkeerde kant op gedrukt'.
Kledingprijzen zijn op hun beurt weer fors gedaald. Het jaar-op-jaar-cijfer geeft een daling van 10,6 procent naar 5,5 procent. Volgens De jong heeft dat mogelijk te maken met het slechte weer: zomerkleding wordt door de retailers tegen lage prijzen de deur uitgedaan.
Huren
Een andere interessante categorie wordt gevormd door de huren. 'In Nederland worden de huren in juli verhoogd, maar die liggen nu aan banden.' (De toegestane jaarlijkse huurverhoging is in het kalenderjaar 2023 gemaximeerd op 4,1 procent in de vrije sector, red. ). De Jong had een hogere huurstijging verwacht omdat de maximale huurstijging dit jaar iets hoger lag dan vorig jaar, 'maar toch is de huurstijging zowel voor de werkelijk betaalde huren als voor de toegerekende huren wat minder dan vorig jaar'. Vorig jaar bedroeg dat 3 procent, dit jaar 2,1 procent.
‘Het absolute inflatiecijfer gaat de komende maanden zeker heel fors dalen’
Goed nieuws voor de huurders, slecht nieuws voor de verhuurders, en eigenlijk ook slecht nieuws voor de woningbouw. Er is een woningtekort en als de huurstijgingen achterblijven op de kosten van de bouw, dan wordt het minder aantrekkelijk om huurwoningen te bouwen. 'Aan die medaille zitten dus twee kanten.'
De Jong verwacht dat voedsel de komende maanden voordeliger gaat worden, voedsel reageert immers met een behoorlijke vertraging op wereldmarktprijzen en op de prijzen van energie. 'Het totale inflatiecijfer gaat de komende maanden ook zeker wel dalen om dat vorig jaar in augustus, september en oktober de prijsstijgingen heel fors waren.'
Lees ook | Inflatie daalt naar 4,6 procent in juli