Economie8 aug '23 11:06

Inflatie daalt, maar voedselprijzen stijgen verder

Auteur: Mark van Harreveld

De inflatie is gedaald naar 4,6 procent, maar de prijzen van voedsel zijn gestegen, zegt BNR's huiseconoom Han de Jong. De prijzen van voeding dalen wanneer je jaar op jaar kijkt, maar dat geldt niet wanneer je maand op maand kijkt - dan stijgen de prijzen juist. Wordt nog verder ingezoomd, dan zien we dat bijvoorbeeld de prijzen van melk dalen, en die van fruit stijgen. Vreemd, vindt De Jong, normaliter dalen de prijzen van fruit in juli.

Consumentengoederen en -diensten waren in juli 4,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In juni was de inflatie nog 5,7 procent.
Consumentengoederen en -diensten waren in juli 4,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In juni was de inflatie nog 5,7 procent. (ANP / Robin Utrecht)

Ook de afschaffing van de inflatiecompensatie op brandstof is terug te zien in het inflatiecijfer. Niet vreemd, motorbrandstoffen zijn in een maand bijna 10 procent duurder geworden. 'Dat heeft het inflatiecijfer de verkeerde kant op gedrukt'.

Kledingprijzen zijn op hun beurt weer fors gedaald. Het jaar-op-jaar-cijfer geeft een daling van 10,6 procent naar 5,5 procent. Volgens De jong heeft dat mogelijk te maken met het slechte weer: zomerkleding wordt door de retailers tegen lage prijzen de deur uitgedaan.

Huren

Een andere interessante categorie wordt gevormd door de huren. 'In Nederland worden de huren in juli verhoogd, maar die liggen nu aan banden.' (De toegestane jaarlijkse huurverhoging is in het kalenderjaar 2023 gemaximeerd op 4,1 procent in de vrije sector, red. ). De Jong had een hogere huurstijging verwacht omdat de maximale huurstijging dit jaar iets hoger lag dan vorig jaar, 'maar toch is de huurstijging zowel voor de werkelijk betaalde huren als voor de toegerekende huren wat minder dan vorig jaar'. Vorig jaar bedroeg dat 3 procent, dit jaar 2,1 procent.

‘Het absolute inflatiecijfer gaat de komende maanden zeker heel fors dalen’
Han de Jong, econoom

Goed nieuws voor de huurders, slecht nieuws voor de verhuurders, en eigenlijk ook slecht nieuws voor de woningbouw. Er is een woningtekort en als de huurstijgingen achterblijven op de kosten van de bouw, dan wordt het minder aantrekkelijk om huurwoningen te bouwen. 'Aan die medaille zitten dus twee kanten.'

De Jong verwacht dat voedsel de komende maanden voordeliger gaat worden, voedsel reageert immers met een behoorlijke vertraging op wereldmarktprijzen en op de prijzen van energie. 'Het totale inflatiecijfer gaat de komende maanden ook zeker wel dalen om dat vorig jaar in augustus, september en oktober de prijsstijgingen heel fors waren.'

Lees ook | Inflatie daalt naar 4,6 procent in juli


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen