De keramiekfabriek op korte afstand van het voormalige vliegveld Tempelhof in Berlijn is een grote bouwput met een hoop beveiliging. Het ligt net buiten de ring 100 van Berlijn, tussen de kleine garages en autosleepbedrijven. De beschikbare grond rond de locatie heeft het bedrijf al opgekocht. 'Het heeft iets weg van een openhartoperatie', zegt Polzer verwijzend naar de grote uitbreiding op het terrein.

Veerkracht
Bij de Duitse vestiging lopen meerdere Nederlands sprekende werknemers rond, zoals de Russisch-Nederlandse professor Vadim Banine. Hij werkt al sinds 1996 voor het bedrijf en is uitgegroeid tot een technisch geweten en vraagbaak. Hij was er zeker van dat ASML had kunnen doorgaan als de Chinezen de Duitse fabriek hadden overgenomen. 'ASML is natuurlijk erg veerkrachtig. Wij kunnen altijd wel iets vinden, maar het zou moeilijker zijn geweest'.
Lees ook | ASML gaat capaciteit uitbreiden
De directie van de fabriek is van Duits naar Duits-Nederlands gegaan en bij die samenwerking kwamen culturele verschillen kijken, vertelt Polzer tegen Marseille. 'Het blijft een uitdaging en een proces. Waarin je met respect voor de eigenaardigheden, ze (de directieleden, red.) inbouwt in de bestaande werkwijzen'.
Een cultureel verschil zal echter blijven bestaan bij de Duitse afdeling, ziet Marseille bij een wandeling door de kantine. 'Want vlees gooi je toch niet in de frituur. Dat moet in de bakpan.'