Economie3 sep '23 11:03

ASML blijft groeien, 'het heeft iets weg van een openhartoperatie'

Auteur: Robert van Loon

Chipmachinemaker ASML blijft zijn bedrijfspanden uitbouwen, ook in Berlijn. Daar kocht het bedrijf uit Veldhoven in 2020 toeleverancier Berliner Glas op, om te voorkomen dat het in Chinese handen zou vallen. Duitsland-correspondent Derk Marseille kreeg een rondleiding van fabrieksdirecteur Thomas Polzer. 'Groei en controle gaan hand in hand.'

De keramiekfabriek op korte afstand van het voormalige vliegveld Tempelhof in Berlijn is een grote bouwput met een hoop beveiliging. Het ligt net buiten de ring 100 van Berlijn, tussen de kleine garages en autosleepbedrijven. De beschikbare grond rond de locatie heeft het bedrijf al opgekocht. 'Het heeft iets weg van een openhartoperatie', zegt Polzer verwijzend naar de grote uitbreiding op het terrein.

Het hoofdkantoor en bedrijvencomplex van ASML staat in Veldhoven, waar zowel research and development als assemblage in cleanrooms plaatsvindt.
Het hoofdkantoor en bedrijvencomplex van ASML staat in Veldhoven, waar zowel research and development als assemblage in cleanrooms plaatsvindt. (ANP / Peter Hilz)

Veerkracht

Bij de Duitse vestiging lopen meerdere Nederlands sprekende werknemers rond, zoals de Russisch-Nederlandse professor Vadim Banine. Hij werkt al sinds 1996 voor het bedrijf en is uitgegroeid tot een technisch geweten en vraagbaak. Hij was er zeker van dat ASML had kunnen doorgaan als de Chinezen de Duitse fabriek hadden overgenomen. 'ASML is natuurlijk erg veerkrachtig. Wij kunnen altijd wel iets vinden, maar het zou moeilijker zijn geweest'.

Lees ook | ASML gaat capaciteit uitbreiden

De directie van de fabriek is van Duits naar Duits-Nederlands gegaan en bij die samenwerking kwamen culturele verschillen kijken, vertelt Polzer tegen Marseille. 'Het blijft een uitdaging en een proces. Waarin je met respect voor de eigenaardigheden, ze (de directieleden, red.) inbouwt in de bestaande werkwijzen'.

Een cultureel verschil zal echter blijven bestaan bij de Duitse afdeling, ziet Marseille bij een wandeling door de kantine. 'Want vlees gooi je toch niet in de frituur. Dat moet in de bakpan.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen