
'De inflatie wordt al een tijdlang bepaald door de energieprijzen', zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. 'De energieprijzen zijn behoorlijk gedaald, dat zie je direct terug in de inflatie, maar niet in de dagelijkse boodschappen en je abonnementen die overal duurder worden.' Van Mulligen noemt de inflatie nog steeds 'ongekend hoog' voor Nederlandse begrippen.
‘We moeten nog even geduld hebben voor de inflatie weer op twee procent is ’
Naast het algemene inflatiecijfer kwam het CBS ook met het inflatiecijfer bekend waar de prijsontwikkelingen van energie en motorbrandstoffen zijn uitgehaald. In augustus was de inflatie zonder energie en motorbrandstoffen 6,4 procent. In juli was dat 6,8 procent.
Energieprijzen zijn oorzaak inflatiedaling
De inflatie daalde dus voornamelijk door de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming). Was energie in augustus nog 46,7 procent goedkoper dan een jaar eerder, in juli waren de prijzen 34,5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar.
Lees ook | Inflatie drukt handelscijfers
Dat de prijsontwikkeling van energie zo'n grote invloed heeft op het verloop van de inflatie, komt met name door de hoge prijzen vorig jaar. In de tweede helft van 2022 namen de energieprijzen fors toe. Mede daardoor werd er in die periode een hele hoge inflatie gemeten.
Lees ook | 'In de eerste kwartalen hebben we alleen een krimp laten zien'