Amerikaanse Verkiezingen6 jan '16 19:52

Autoriteiten reageren laconiek op gewapende bezetters Oregon

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Zwaar bewapende mannen houden al dagen een overheidsgebouw bezet in de Amerikaanse staat Oregon. Maar het zijn geen moslim-terroristen en daarom is de reactie van de autoriteiten bijzonder laconiek.

Foto: ANP
Foto: ANP

Een oproep aan Amerikaanse patriotten om naar Oregon te komen. De leider van de bezetting van overheidsgebouwen in een natuurreservaat daar is Ammon Bundy. Kom gewapend, zegt hij. Hier begint onze strijd tegen regeringstirannie.

Deze Bundy is de zoon van Cliven Bundy. Anderhalf jaar geleden in een andere dunbevolkte, armoedige streek, maar in de staat Nevada, daar hielden de Bundy’s met hetzelfde soort zwaar bewapende militieleden ook de federale overheid op afstand. Daar ging het ook, net als in Oregon, om een conflict tussen veeboeren en de federale overheid over land en over grazen. Noch toen in Nevada, noch tot nu toe in Oregon, is het echt tot een gewapende confrontatie gekomen. Maar die in camouflage geklede, stoer met hun wapens pronkende boze bezetters zeggen dat ze wel klaar zijn voor een vuurgevecht.

Zover zal het wel niet komen. Deze bezetting is in een dermate afgelegen gebied dat het niet echt kwaad kan. Er zijn ook veel meer journalisten bij de gebouwtjes dan van die zelfbenoemde patriotten die de consitutionele rechten van de gewone burger zeggen te verdedigen tegen Washington. Ze nemen er aanstoot aan ‘terroristen’ te worden genoemd, alleen maar omdat ze het niet langer pikken onderdrukt te worden door de federale regering. Zij willen lokaal, eigen bestuur: directe democratie zeg maar.

Deze gewapende bezetting lijkt een uiting van het zelfde soort maatschappelijke onvrede dat het populistische fenomeen Donald Trump zo hoog opstuwt in de strijd om de Republikeinse presidentsnominatie. In de meer rechtse media wordt de bezetting met het nodige begrip gebracht, maar meer linkse opinie-media kijken met afgrijzen toe. Trump’s bijzonder opzwepende verkiezingsspotje tegen immigranten en het vermeende moslim gevaar werd als contrast geplaatst tegenover de laconieke reactie op de zwaar bewapende mannen die in Oregon een lange neus maken richting orde en gezag waar met name Republikeinen anders altijd zo op hameren.

Als de bezetters monslims waren geweest, had Trump heel anders gereageerd, zegt een nieuwslezeres. Helemaal waar, en bij elkaar opgeteld zijn rechtse extremisten in de VS tot nu toe veel dodelijker geweest dan moslim-terroristen. Maar het is ook een gevoelskwestie. En zowel de Amerikaanse publieke opinie als de politie, de FBI die onderhandelt met de bezetters die voelen deze kwestie anders aan.

Gerelateerde artikelen