
Senator Bernie Sanders blijkt een onverwacht sterke tegenstander voor Hillary Clinton, al zegt ‘ie het zelf: “toen deze campagne begon lag ze 50 procent op me voor in de peilingen. Nu is het nek-aan-nek in Iowa en New Hampshire.”
Binnen Hillary’s campagne worden ze nerveus. Er wordt intern geruzied: anonieme adviseurs die laten uitlekken dat zij wel al veel eerder hadden gezegd dat Sanders hard had moeten worden aangevallen. Vannacht volgde Hillary dat advies op. Democraten zijn gemiddeld vóór scherpere vuurwapenbeperkingen en Sanders zou wat dat betreft uit de pas lopen met zijn linkse achterban. Clinton: “Iedere dag sterven zo’n 90 Amerikanen door vuurwapengeweld. Senator Sanders heeft ontelbare keren gestemd volgens de normen van de NRA, de vuurwapenlobby.”
Sanders werd echt boos over de volgens hem ook ‘achterbakse’ manier waarop zijn plannen voor de Amerikaanse gezondheidszorg door de Clinton-campagne worden bestookt. De voormalige socialist - tegenwoordig naar eigen zeggen sociaal-democraat - wil universele gezondheidszorg in de VS: een landelijk ziekenfondssysteem voor iedereen, dat veel verder gaat dan Obamacare. Hillary suggereerde - een beetje achterbaks - dat Sanders daarmee tégen Obamacare is. In de ruzieachtige sfeer van vannacht moest ze verduidelijken dat ze bedoelt dat Sanders’ plan onhaalbaar is. En dat de Democratische partij moet vechten voor het in stand houden en verstevigen van Obamacare.
De strijd om de Democratische presidentsnominatie wordt overschaduwd door de dagelijkse afleveringen van de Donald Trump show en het Republikeinse voorverkiezingsgevecht. Nu Clinton en Sanders elkaar in de haren zijn gevlogen zal een deel van de media-aandacht nu worden overgeheveld naar hen. De eerste stemmen in de presidentsstrijd worden uitgebracht in de caucusverkieingen in de staat Iowa op 1 februari en dan acht dagen later in de primary in New Hampshire.